Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Minden jel szerint az EP-választások megerősítik az idei elnökválasztáson tapasztalt trendet, és a magyar illetve a vegyespárt is újabb kudarcot lesz kénytelen elkönyvelni az EP-választásokon. Reggel óta folyamatosan érkeznek a becslések, amelyek közös vonása, hogy 5 százalék alatti szereplést jósolnak az MKP-nak és a Most-Hídnak. az MKP esetében még történhet változás, 4,96 százalékos becsült eredménye még pozitív irányba is változhat. Ettől függetlenül tény marad: látványos korrekciónak vagyunk tanúi a felvidéki magyar politikában.

 

Most-Híd

 

Bugár Béla pártja a legtöbb becslés szerint 2,5-3 százalékos eredményt ért el, esetében tehát szinte borítékolható, hogy egyetlen mandátumot sem tudott megszerezni az idei választáson. Öt évvel ezelőtt még 5,83 százalékot ért el, a mostani várható eredmény tehát hatalmas fiaskónak tekinthető.

 hirdetes_300x300  

 

Várhatóan a párt vezetése a himnuszbotrány körüli állítólagos „hangulatkeltéssel” magyarázza majd az eredményt, ennek azonban nem sok igazságtartalma van. A Most-Híd és Bugár Béla már az elnökválasztáson is gyengén szerepelt, és az azt követő, parlamenti pártpreferenciákat mérő közvélemény-kutatások többsége szerint pedig a parlamenti küszöböt sem érné el.

 

A legutolsó, Denník N által közzétett EP-választási becsült eredmények szerint a Most-Híd a szavazatok 2,5 százalékát kapta meg. A tény, hogy az öt évvel ezelőtti eredményeket egy rendkívül alacsony, 13 százalékos részvétel szülte, azt jelzi, hogy a vegyespártnak egyáltalán nem sikerült mozgósítania. Valószínű, hogy az MKP és a PS-SPOLU is szívott el tőlük szavazókat.

 

MKP

 

Az MKP öt évvel ezelőtt a Most-Hidat megelőzve 6,53 százalékkal zárta az EP-választásokat, egy mandátumot szerezve az uniós törvényhozásban. A mostani becslések szorosan öt százalék alá mérik a pártot, így Csákyéknak még van miért reménykednie.

 

Az a körülmény, hogy az első becslések bőven 5 százalék feletti eredményekkel kecsegtettek, és csak vasárnap reggel jelentek meg a viharfelhők a párt felett, arra utalnak, hogy a magasabb országos részvétel tett keresztbe az MKP-nak. Vagyis: nem tudtak olyan mértékben mozgósítani a magyarlakta vidékeken, mint a szlovák pártok északon. A hivatalos végeredmények lehet hogy azt mutatják majd, hogy az MKP több szavazatot tudott begyűjteni az öt évvel ezelőtti 36 629-nél, de arányaiban a magyar szavazókedv messze elmaradt az országosétól.

 

A Denník N becslése szerint (ez áll legközelebb az összesített becslés eredményeihez) a magyar párt 4,96 százalékot ért el, ami cca. 43-44 ezer szavazatot jelenthet. A sikerhez azonban ez kevés lehet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.