Az összeszerelésre alapuló gazdaság helyett tudásalapú gazdaság, kutatás-fejlesztési beruházások, az ingyen ebéd eltörlése, az ingatlan- és gépkocsiadó emelése, a fizetéseket terhelő járulékok csökkentése – többek között ezeket a célokat fogalmazta mag Tomáš Meravý, Andrej Kiska új pártjának gazdasági szakértője a Trend hetilapnak adott terjedelmes interjújában. De szó esett a demográfiai körülmények javításáról és a választási rendszer reformjáról is.

 

Tomáš Meravý egyébként korábban a Most-Híd csapatát erősítette, Bugár Béla marketing-tanácsadójaként. A Kuciak-gyilkosság után az elsők között javasolta Robert Fico távozását, sőt, utalt a kormánykoalícióból való kilépésre is – nem csak az oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása, hanem a kormány legfelsőbb körében lévők maffiakapcsolatai miatt. Akkor úgy fogalmazott: „Számomra felfoghatatlan és elfogadhatatlan a kormánykoalíció bármi áron történő megtartásának igyekezete”.

 

Meravý az interjúban elmondta, Szlovákiának összeszerelőműhely jellegű gazdaságból tudásalapú gazdasággá kell változnia, ahol a kutatás-fejlesztés (és nem a gyártósori tevékenység) a termelés hajtómotorja. Szerinte az iskolaügy reformja és a pénzügyi források átrendezése kulcsfontosságú ebben a témában.

 

 hirdetes_300x300  

Adók és járulékok – egyiket csökkenteni, a másikat emelni…

 

Kifejtette, hogy a Za ľudí (Emberekért) párt célja a munka megadóztatását csökkenteni, a vagyonra vonatkozót adót pedig megemelni. Szerinte nagyon magas a munkát terhelő adó (uniós kimutatások szerint egy átlagos alkalmazott által végzett munka pénzbeli értékének felét elviszi az állam adók formájában), miközben az ingatlan- és útadók nagyon alacsonyak. Hangsúlyozta, nem áll szándékukban bonyolult adóreformot vagy újabb adónemeket bevezetni.

 

Meravý nem tartja ésszerűnek a kormánykoalíció által korábban emlegetett jövedelemadó-csökkentést sem. A kormány a jelenlegi 21-ről 15 százalékra csökkentené a százezer eurós forgalomnál kisebb vállalatok adókulcsát.

 

Szerinte ez az intézkedés csak teret ad a spekulánsoknak, ha már adócsökkentés, akkor mindenkire egyformán kellene bevezetni – véli. „Léteznek kisforgalmú cégek, relatíve nagy nyereséggel, amelyeknek egyetlen tulajdonosa van, és léteznek nagy forgalmat bonyolító vállalatok nagy költségekkel, amelyek viszonylag kisebb nyereséget termelnek, és akár tíz tulajdonosuk is van” – érvelt az egységes adókulcs mellett. Hozzátette, hogy pártja megtartaná a 21 százalékos adókulcsot, inkább a járulékterheket vágnák vissza.

 

Bugár tanácsadója: Megszakítottam az együttműködést a Most-Híddal

 

Választási rendszer tekintetében nincs egyetértés a párton belül

 

Kiska pártja változtatásokat vezetne be az iskolák finanszírozását illetően is, kezdve a „hatásköri káosz” tisztázásával. Jelenleg az óvodák és az iskolai menzák a települések hatáskörébe tartoznak, de az alapiskolák az államtól „örökölt” (vagy inkább kirótt) hatáskörben vannak a településeknél, a középiskolák a megyéhez tartoznak. Meravý szerint pártja azt szeretné majd elérni, hogy a települések nem csak a jövedelemadóból befolyt bevételeikből tudjanak gazdálkodni, hanem az iskolákra fordított összegeket az állam adóbevételeinek egészéből számolják ki.

 

„…Hogy ne csak a természetes személyek jövedelemadóiból gazdálkodjanak, amellyel a politikusok előszeretettel manipulálnak, a következményeket viszont csak az önkormányzatok viselik”

 

Andrej Kiska még államfőként megemlítette, hogy megreformálná a választási rendszert, mégpedig német vagy magyar mintára. De a párton belül erről még folyik a vita. A Kiska által korábban említett többségi választási rendszer (hasonló, mint a magyar) hátránya és előnye ugyanaz: a nagy országos, és az erős regionális pártoknak kedvez, amely rossz hír a kis pártoknak, de erősebb kormányzatot teremt.

 

Meravý szerint azonban a többségi rendszer bevezetéséhez át kéne rajzolni a választókörzeteket is, mert jelenleg sem járási, sem a megyei felosztás nem alkalmas egy ilyen választási rendszer működtetésére.

 

Demográfiai kihívások

 

A demográfiai kihívásokat a karrier és a gyermekvállalás hatékonyabb összehangolásával, a bölcsödék és óvodák számának növelésével oldaná meg.

 

Meravý elmondása szerint teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a Smer által bevezetett „ingyen ebéd” – ami, mint később kiderült, koránt sem az, amit a neve sugall – támogatást eltörölnék. A költségvetésnek 80-100 millió eurójába kerül, a legtöbb iskolai menza eszközhiány miatt nem tudja kihasználni, az 1,20 eurós támogatás pedig a drágább régiókban nem elég, ha megpróbálnak beleférni, az az étel minőségének rovására menne.

 

Szintén eltörölnék a nyugdíjkorhatár befagyasztásáról szóló alkotmánytörvényt is, bár ez teljesen elméleti lehetőség, mivel 90 szavazat kellene hozzá a parlamentben. Meravý szerint a központi probléma az, hogy ki fogja előteremteni a nyugdíjakat, mivel a lakosság egyre öregszik, kevesebb a fiatal. Szerinte az ilyen intézkedésekkel a Smer valójában csak az adófizetők pénzén vásárolja meg saját választói szavazatait, miközben az elmúlt 13 évnyi smeres kormányok semmit nem tettek a gyerekekért, a fiatalokért, a sokgyermekes családokért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!