Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A balliberális PS-SPOLU és a KDH már most együttműködési megállapodást kötöttek, pedig a jövő februárban esedékes parlamenti választások kimenetele igencsak kétséges. A szövetség azért is különös, mert számos kérdésben a keresztény-konzervatív KDH és a baloldali-liberális PS-SPOLU között nagy a szakadék. Ilyen a regisztrált partnerség, az LGBTI jogok vagy az abortusz.

 

A fenti témakörök pedig minden jel szerint vörös vonalat jelentenek majd a választások utáni együttműködésben. Magyarul: ha a két párt egyazon koalícióban lesz, akkor bukhat a kormány például a regisztrált partnerség firtatása miatt.

 

A PS-SPOLU és a KDH épp pénteken délelőtt tárgyaltak a választások utáni együttműködés feltételeiről. Alojz Hlina, a KDH elnökének elmondása szerint elindult a vita a két párt között valamilyen megállapodás irányába az egyneműek regisztrált partnerségét illetően. Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

 hirdetes_300x300  

 

„Nincs lezárva a téma, még vita tárgyát képezi, árjuk az áttörés”

 

Michal Truban, a PS-SPOLU elnöke szerint azonban a KDH eddigi javaslata elfogadhatatlan.

 

A KDH azonban kerek perec kijelentette, hogy ha a potenciális koalíciós partnere (a PS-SPOLU) a közös kormányzás ideje alatt a törvényhozás elé terjesztené a regisztrált partnerségről szóló törvényt, a KDH fontolóra venné azt is, hogy kilépjen a koalícióból.

 

A két párt azonban bizonyos családtámogatási programról sikeresen megegyezett, például arról, hogy a várandós nőket már a terhesség kezdetétől anyagilag támogassa az állam.

 

Nem tárgyaltak azonban a PS-SPOLU gazdasági javaslatairól. Nem véletlenül, a progresszívokhoz közelebb álló Za ľudí szerint a balliberálisok gazdasági intézkedései túlságosan baloldali jellegűek. A KDH egyelőre próbál nem elutasító lenni, egyelőre Hlina annyit mondott, hogy a KDH-nak is lehet „szociális oldala”. Példaként pedig épp Németországot említette.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!