Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Robert Fico, a Smer elnöke, parlamenti képviselő nemrég felvetette, hogy pártja alkotmánytörvényben tiltaná meg a gyermekek örökbefogadását az egynemű párok számára. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szerint azonban ezzel elég lenne akkor foglalkozni, ha „erős társadalmi elvárás” társul hozzá. A miniszterelnök a közmédia 5 perc múlva 12 című vitaműsorában beszélt erről.

 

Pellegrini szerint Fico javaslata kapcsán az a kérdés, hogy ez a téma mennyire „akut probléma”, vagy csak a politikai versengés célját szolgálja.

 

„Vannak az országban fontosabb problémák is”

 

 hirdetes_300x300  

jelentette ki. Hozzátette azonban, nem engedi, hogy Szlovákiáról az a kép alakuljon ki, hogy semmi nem működik.

 

„Ha az egyének hibáztak, azonosítani kell őket, be kell bizonyítani és el kell őket ítélni”

 

A smeres kormányfő szerint a Kuciak-gyilkosság utáni Szlovákiában úgy kell eljárni, ahogy egy „demokratikus államban azt illik”, vagyis „az alkotmány és a törvények szellemében”.

 

„Hogy a rendőrök és az ügyészek nyomozzanak, nem az úgynevezett, mindenhez értő szakértők. Ezt tiszteletben kell tartanunk, és szavatolnunk kell a bíróság függetlenségét”

 

mondta. Szerinte az elmúlt hetekben napvilágra került információk alapján az ellenőrzés és az egyéni hibák megelőzése vallott kudarcot.

 

„Továbbra is üdvözölni fogom az olyan kezdeményezéseket, amelyek a szlovák bíróságok reformjára és az ügyészségek működésére irányulnak”

 

fogalmazott.

 

A szlovák Alkotmánnyal kapcsolatban azt mondta, hogy az „átvezette az országot a viharos időkön”, és már „megszületésekor képes volt minden lehetséges helyzetre megfelelő választ adni”.

 

„Vannak, akik szerint az Alkotmányt nem szabadna megváltoztatni. De ez egy élő-lélegző dokumentum, és a világ változik körülötte. Nem látok abban semmi rosszat, ha szükség szerint a körülmények változásának fényében megváltoztatjuk”

 

mondta.

 

Rebellisből vérbeli smeres

 

Pellegrini gyakorlatilag elindította a 2020-as választok előtti kampányt. A műsorban kijelentette, hogy az Alkotmánynak minél több „szociális jogot” kellene tartalmaznia – amivel gyakorlatilag besorakozott Robert Fico mögé. Ráadásul azzal, hogy visszavonulót fújt az úgynevezett kórházreform kapcsán, amelynek beterjesztését a Smer elnöke megakadályozta (ezért konkrétumok nélküli, rövid, két oldalas alkotmánytörvény-javaslatként vinnék a parlament elé).

 

„Igenis beletartozik az Alkotmányba a polgárok színvonalas és elérhető egészségügyi ellátásának garantálása. A nagy kórházreform azonban olyan részletes és precíz, több törvényből álló dokumentum, hogy nem lehet az egész szellemiségét átültetni egyetlen alkotmánytörvényben”

 

Pellegrini abban is egyet értett Ficoval, hogy titkos szavazásra van szükség az alkotmánybíró-jelöltek legközelebbi kiválasztásánál. A parlament hónapok óta nem tudja teljes egészében feltölteni az Alkotmánybíróság üresen álló székeit, mert a parlamenti szavazáson nem kapnak elég szavazatot a jelöltek. Az ellenzék mellett már a Most-Híd és az SNS is nyilvános szavazást akar. A Smer kitart a titkos szavazás mellett, bár minden jel utal, hogy ez csak alibi, és az előző alkalmakkor is Ficoék bojkottálták még a koalíciós jelöltek megszavazását is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!