Nyitókép forrása: nrsr.sk

 

A Focus-ügynökség legfrissebb felmérése szerint nagy átrendeződés megy végbe az ellenzéki pártok körében. Ráadásul egyre jobban aprózódnak a szavazatok. A „magyar érdekeltségű” pártok egyelőre nem törték át a bejutási küszöböt.

 

A felmérés szerint, ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 21,7 százalékkal – ez lényegében stagnálást jelent. A PS-SPOLU balliberális koalíció 13,3 százalékon áll, ami 1,6 százalékos gyengülést jelent augusztus végéhez képest.

 

Stabilan tartja harmadik helyét az ĽSNS 10,6 százalékkal. A Sme rodina a negyedik legerősebb párttá lépett elő 7,2 százalékkal.

 hirdetes_300x300  

 

Ötödikként jutna a parlamentbe a KDH 6,9 százalékkal, alig lemaradva tőle az SNS következik 6,8 százalékkal, majd század százalékos különbséggel az OĽANO következik szintén 6,8 százalékkal. Nyolcadik helyen áll a Kiska-féle Za ľudí 6,5 százalékkal, és az utolsó helyre szorult vissza az SaS. Richard Sulík pártjának mostani, 6,4 százalékos támogatottsága azt jelenti, hogy hibahatáron belül számolva akár ki is eshet parlamentből.

 

Továbbra is parlamenten kívülre mérik az MKP-t és a Most-Hidat is (a mostani felmérés még nem mutatja az OĽANO ajánlatának hatását). A vegyespárt 4,1 százalékra gyengült, az MKP 3,3 százalékra. Egyik pártnál sem látni egyelőre annak lehetőségét, hogy képesek elérni a parlamenti küszöböt.

 

Ami a mandátumok elosztását illeti, két olyan koalíciós formát mutat a Focus felmérése, amely négy pártból többséget szerezne a parlamentben. Mindkettőben a Smer-SNS-ĽSNS alkotja a kormány törzsét, azonban csak a Sme rodinával vagy a KDH-val szövetségre lépve tudnának kormányozni (81-80 mandátum).

 

Ellenzéki oldalon egy igen bizonytalan hatpárti koalíció tudna csak többséget szerezni, egy PS/SPOLU – Za ľudí – SaS – OľaNO – KDH – Sme rodina formációnak lenne 82 mandátuma.

 

Feltéve, hogy a magyar érdekeltségű vonalon nem történik érdemi változás.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!