Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Bugár élesen bírálta a településeket, mert szerinte az önkormányzatok „hamisan” tiltakoznak bevételeik csökkentése ellen. A Most-Híd elnöke váratlanul szembefordult az SNS-szel,  amely minden egyes vállalatra kiterjesztené az üdülési utalványok osztását az alkalmazottak részére. A vegyespárt elnöke meg van róla győződve, hogy pártjának „még van esélye” elérni az 5 százalékos küszöböt.

 

Bugár Béla a Most-Híd elnöke a közmédia Sobotné dialógy című műsorában Richard Sulíkkal ült vitaasztalhoz. Többek között a kiegyenlített költségvetés elmaradásáról és a Most-Híd jövőjéről szólt a beszélgetés.

 

A műsorvezető arra kereste a választ, hogy milyen okok húzódnak meg amögött, hogy idén sem lesz kiegyenlített költségvetése Szlovákiának, miközben a kormánypártok bőkezű szociális csomagokat fogadnak el saját népszerűségük növelésére.

 hirdetes_300x300  

 

Bugárt megkérdezte például az adóalap adómentés részének növeléséről, amely ellen nagyon sok település tiltakozott – mivel az ő költségvetésük bánja az intézkedést (a jövedelemadó a településekhez kerül).

 

„Az elmúlt három évben nőttek az önkormányzatok bevételei, miközben az államé csak 13 százalékkal, az embereké pedig csak 17 százalékkal. Minden évben 230-250 millió euróval több bevételük volt, mint az előző évben. És igen, az intézkedés miatt a 230-250 millió helyett csak 100-110 millió euróval kapnak majd többet jövőre, mint idén. Tehát nem igaz, hogy kevesebbet kapnak”

 

Bugár úgy véli az önkormányzatok érvelése, miszerint az településeknek egyúttal nőnek a kötelezettségeik is (szociális és oktatási intézmények fenntartása, útkarbantartás/felújítás), hamis.

 

Ha tényleg úgy volna, hogy nincs pénzük, akkor nem veszne 40-50 millió euró amiatt, hogy nem tudják levezetni megfelelően a közbeszerzéseket. Arról nem is beszélek, hogy akkor egyes települések nem tudnák növelni a fizetéseket 5400 euróra”

 

mondta a Most-Híd elnöke.

 

A teljes kép kedvéért kiemeljük, hogy Bugár összesített adatokkal érvel, amelyben benne vannak Pozsony és Kassa, de például a Csilizköz apró falvai is. A probléma pedig az, hogy nem minden önkormányzat esetében nőtt a foglalkoztatás és nőtt a többletbevételük, miközben az állam egyre újabb és újabb kompetenciákat akaszt a nyakukba, források biztosítása nélkül. Még az egészséges költségvetéssel rendelkező települések is arra figyelmeztetnek, hogy rohamosan nő az idősek száma, akik számára biztosítani kell a szociális szolgáltatásokat.

 

Az sem hangzott el egyébként a vitaműsorban, hogy ha a települések – Bugár szerint – tényleg ennyire hamisan érvelnek, és jobban állnak anyagilag, mint állítják, miért részesítette a kormány 130 ezer euró külön támogatásban Fülek városát azután, hogy Agócs Attilát, a város polgármesterét a párt alelnökévé választották. Közben néhány héttel ezelőtt több tucat független Besztercebánya megyei polgármester hiába tiltakozott és érvelt pozsonyi tüntetésükön.

 

Bugár nyakatekert érvelése egyébként rányomta bélyegét a párt népszerűségére. Történetesen a választások közeledtével hamarjában elfogadott szociális csomagok sem tudták a parlamenti küszöb fölé repíteni a vegyespártot. Bugár Béla azonban úgy véli, hogy „még mindig van esélye” pártjának elérni a parlamenti küszöböt.

 

„Sokkal többet kell a régiókban járnunk és aktívabban kell bemutatnunk eredményeinket”

 

mondta. Katarína Cséfalvayová és Nagy József pártból való távozása, Martin Fedor a most-hidas frakcióból való kilépése kapcsán tereléssel próbálta csökkenteni jelentőségüket. Mint mondta, a pártnak ötezer tagja van, ez a néhány főt érintő mozgás minimálisnak számít.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!