Nyitókép forrása: körkép.sk

 

„A delegációk egyebek mellett arról is megegyeztek, hogy a pártok közös kampánystábot és közös választási programot hoznak létre. A listára kerülők el kell, hogy fogadják a pártok értékrendbeli különbségeit, és egymás ellen nem kampányolhatnak”

 

olvasható az MKP és a Most-Híd pénteki közös nyilatkozatában, amely szerint, ha sikerül bejutniuk a parlamentbe, közös frakciót hoznak létre. Bár a tárgyalások eredményét még a két párt Országos Tanácsainak is jóvá kell hagynia, a nagy közfelháborodás ellenére valószínű, hogy létrejön a pártpaktum. Őry Péter OT-elnök még múlt szombaton kijelentette a Körképnek, hogy 6,5-7 százalékos eredményre számít.

 

Átláthatatlanság, kettős beszéd

 hirdetes_810x300  

 

Az MKP és a Most-Híd tárgyalásait végig az átláthatatlanság és a kettős beszéd jellemezte. Az összefogásról szóló első tárgyalások már nyáron megindultak, azonban Bugár Béla és Ravasz Ábel, no, meg a vegyespárti OT-tagok nagy többsége augusztusban elutasította, láthatóan mondvacsinált indokokra hivatkozva.

 

Nem sokkal a kudarcba fulladt tárgyalások után több MKP-s illetve külsős résztvevővel elindult a pártalakítás útján az Összefogás. A mozgalom mögött már a kezdetektől Világi Oszkárt lehetett sejteni, a párt előkészítő bizottságának tagjai között ott volt Zászlós Gábor, a szimpatizánsok között pedig nemrég megjelent Kovács György neve is, akit szintén Világi emberei közé sorolnak.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a nyár folyamán a Most-Híd rengeteg botrányba keveredett bele, részben saját (Kočner-Bugár találkozó a Maldív-szigeteken) részben koalíciós partnereik miatt, így döntéskényszerben voltak.

 

Összefogás feltételekkel

 

Az Összefogás bevallottan a teljesen felvidéki magyar politikai spektrumot akarta egy listává gyúrni, igaz, idővel kiderült, bizonyos személyek nélkül. Megkeresték a Most-Hidat, felajánlva nekik az Összefogás listáján való közös indulást, feltéve, ha Jakab Elemér, Bastrnák Tibor és Bugár Béla nem indulnak a választásokon. Állítólag hasonló feltételeket az MKP-val szemben is megfogalmaztak, ám ezt a Most-Híd-MKP összeborulás bejelentése után nem hozták nyilvánosságra.

 

Mózes Szabolcs és Bugár Béla közös sajtótájékoztatója után váratlanul felgyorsultak az események. Előkerült egy 60 polgármester által aláírt nyílt levél, amelyben az MKP és a Most-Híd összefogására szólítottak fel. A dolog legalábbis gyanús időzítésű volt, mivel a Körkép.sk értesülései szerint ezeket az aláírásokat még nyáron, a két párt tárgyalásainak kezdetén gyűjtötték.

 

Nem sokkal ezután Bugár Béla a Tablet.tv-nek nyilatkozva bejelentette, hogy el tudja képzelni az MKP-val való közös indulást egy választási párt formájában. Alig egy nappal később a most-hidasok hivatalosan is elutasították az Összefogás ajánlatát és még aznap kiszivárgott, hogy az MKP és a Most-Híd vezetői a háttérben megállapodtak a közös választási pártról.

 

MKP: következmények nélküli politizálás

 

A kialakult helyzetet elnézve egyértelmű volt, hogy az Összefogást használták fel a két párt összeboronálására. Hirtelen értelmet nyert az is, hogy az MKP miért nézte el a Most-Híd megannyi nyilvános gyanúsítását (miszerint az MKP külföldi kormány befolyása alatt áll és piszkos pénzeket használ), és hogy miért várt hónapokat a polgármesterek nyílt levelével.

 

Jelenleg ott tartunk, hogy az MKP semmilyen személyi felelősségvállalást nem követelve a Most-Hídtól, vele összefogva választási párttá alakítja az MKDSZ-t. Gyakorlatilag a magyar parlamenti képviselet „szükséglete” mögé bújva legitimizálja Bugár Béla és társai szerepvállalását a szlovákiai maffiaállam kiépítésében.

 

Mindezt a választók elől elbújva, minimális információkat csepegtetve a sajtónak.

 

Az egész folyamatot végig (és még most is) a kettős beszéd kísérte. Ma még az Összefogás sem zárja ki a tárgyalásokat az MKP – Most-Híd pártpaktummal, ugyanakkor személyi változásokat követel, ami valószínűsíti, hogy nem közösködnének a két „nagyobbik” párttal (amennyiben mégis, azt csak súlyos arcvesztés árán tudnák meglépni).

 

A Via Nova beszél, beszél, de nem mond semmit

 

Különösen érdekes volt a hónapokig hallgató Gubík László a Felvidék.mán megjelent interjúja. A Via Nova elnöke szintén tartózkodott az állásfoglalástól, és konkrét kijelentést nem nagyon tett. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy még ő is úgy látta, hogy a fő kérdés, hogyb „felvidéki magyarok egységet vagy képviseletük tartalmi és személyi megújulását szeretnék-e inkább?”.

 

A két dolog szétválasztása azonban csak játék a szavakkal. Az elmúlt években a Most-Híd a Smerrel való kormányzás, a rengeteg korrupciós, a Kuciak-gyilkosság, a Kočner-botránysorozat és a Gorilla-ügy miatt süllyedt 3 százalék közelébe. A vegyespárt esetében nagyon súlyos hitelességi problémák állnak fenn.

 

Az MKP Menyhárt József vezetése alatt ugyanakkor minimális jelét sem adta annak, hogy szakmailag és politikailag alkalmas lenne a felvidéki magyarság képviseletére. Egyszerűen eluralkodott a pártban az alkalmatlanság.

 

Az egész MKP-Most-Híd pártpaktum arról szól, hogy a hiteltelenek és az alkalmatlanok összefogtak, hogy átmentsék magukat egy újabb formációba.

 

Gubík téved

 

Gubík tehát téved: az emberek összefogást akartak, de Bugár nélkül, vagyis egységet megtisztulással együtt. Ezt a mostani pártpaktum aligha teljesíti. Főleg, ha megnézzük, kik a legesélyesebbek listavezetők: Solymos László környezetvédelmi miniszter, Érsek Árpád közlekedési miniszter és Ravasz Ábel romügyi kormánybiztos. Mindegyikük aktívan részt vett az elmúlt négy évben a jelenlegi, korrumpálódott kormányban.

 

Az új formációban egyszerűen nulla személyi garancia van arra, hogy oligarchák kiszolgálása helyett a felvidéki magyar érdekeket fogják érvényesíteni.

 

Az Összefogás mellett a Magyar Fórum a másik olyan párt, amely alapvetően elutasítja a pártpaktummal való együttműködés lehetőségét. A Magyar Fórum esetében azonban a fő hátráltató tényező maga Simon Zsolt, aki legalább annyira megosztó személyiség, mint Bugár Béla.

 

Két magyar tábor alakul

 

A korábbi egyeztetéseken magát képviseltető Új Egység Mozgalom szintén elutasította a pártpaktumot. Mind a négy szubjektum (Összefogás, Magyar Fórum, Via Nova, Új Egység Mozgalom  jelentős választóréteget tudna megszólítani, ám  együttműködésük jelenleg csak spekuláció. Bugár Béla és Menyhárt József pálfordulása azonban kétségkívül közelebb lökte egymáshoz a közös választási pártból első körben kimaradt feleket.

 

Jelenleg tehát két tábor kezd kialakulni a felvidéki magyar politikai térben. Kérdés, hogy az MKP – Most-Híd alkuval szemben egy egységes másik politikai tömb jön-e létre, vagy inkább egy laza „ellenzék”, akiket az köthet össze, hogy kimaradtak a pártpaktumból.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.