Nyitókép forrása: finreport.sk

 

A Martin Glváč smeres parlamenti képviselő és Marián Kočner közti „állítólagos” üzenetváltások sokat árthatnak a Smernek és ez megmutatkozhat a párt preferenciáiban is – mondta a SITA hírügynökségnek Gabriel Eštok, a kassai Pavel Jozef Šafárik Egyetem politológusa.

 

A szakértő szerint az elmúlt hetekben napvilágra került információk próbára teszik a Smer választóinak bizalmát, a párt vezetésének ezért nem szabadna kockára tenni a választók hűségét.

 

„A felmérések szerint sokan a Marian Kočnerrel kapcsolatos botrányokat figyelmen kívül hagyják, de a történteken nem feltétlenül fogják a végtelenségig tolerálni. A választások pedig elég közel vannak ahhoz, hogy a Smer ne engedhesse meg magának, hogy akár szavazóbázisának akárcsak egy kis részét elveszítse”

 

 hirdetes_300x300  

magyarázta Eštok.

 

Szerinte a Glváč és Kočner közötti üzenetváltások csak megerősítették azt, amit egész Szlovákia tudott.

 

„Nem csak a politikai vezetés és a pénzügyi, lobbi csoportok és toxikus személyek összefonódására gondolok, hanem arra is, hogy egyes sajtómunkatársak a politikai elit elvárásai szerint végezték a munkájukat”

 

mondta. Hozzátette, épp ezért nem csak büntetőjogi, de politikai felelősségvállalásra is szükség van.

 

„Mert ez kihatással van arra, hogyan ítélik meg a politikát magát. Jó képet semmi esetre sem fest Szlovákiáról. Másrészről, lehetőség adódik a pártbeli, politikai és társadalmi megtisztulásra”

 

véli a politológus. Eštok nem számít ara, hogy Glváč nyíltan beismeri Kočner fűződő viszonyát, mert az egyben „politikai hattyúdalát is jelenti”. Azt is kiemelte, hogy rendkívül elhibázottnak tartja, ahogy Glváč a közösségi hálón próbálja magát védeni.

 

Glváč, aki egyben helyettes házelnök is, hétfőtől van hatalmas nyomás alatt, miután napvilágra kerültek a közte és a Kuciak-gyilkosság megrendelésével megvádolt Kočner közt zajló Threema-üzenetek leiratai. Többek között arról esett szó köztük, hogyan bizniszeltek a feketenyéki telkeknél, illetve hogan kormányozhatna tovább a Smer Robert Fico 2018. márciusi kényszerű lemondását követően.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.