Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Tizennégy napról 50 napra nő a választások előtti moratórium ideje, ezidő alatt pedig nem lehet majd felmérések eredményét nyilvánosságra hozni. A parlamentben ma szavaztak a képviselők a vitatott törvényjavaslatról, amelyet végül a Smer, az SNS és az ĽSNS, illetve a most-hidas Jakab Elemér együttes erővel nyomott át első olvasatban. Összesen 74 képviselő szavazta meg a törvényt.

 

A törvény elsősorban azért keltett visszatetszést elsősorban az ellenzéki politikusok körében, mert ettől még a pártok készíttethetnek közvélemény-kutatásokat, csak azokat nem hozzák majd nyilvánosságra. A politikusok tehát rendelkezhetnek aktuális adatokkal, a sajtó és a nyilvánosság nem.

 

A két nagyobbik kormánypárt szerint épp a lakosság „dezinformálásának” elkerülése a cél, bár ez az érvelés is sántít, hiszen akkor miért a pártok miért rendelnek felméréseket. Végül is, mindig az kiabál, akinek a háza ég, a kormánypártok preferenciái vannak leszálló ágban, ráadásul a Smer különösen érdekelt abban, hogy minél több „elvesző” szavazat legyen – felmérések közzététele nélkül a választó nem tudja majd felmérni, melyik pártnak nincs esélye bejutni, a parlamenten kívül rekedő pártokra leadott szavazatokból pedig a legtöbb voksot kapó párt (esetünkben valószínűleg a Smer) profitál.

 hirdetes_300x300  

 

A törvény a törvénytárba való bekerüléssel hatályba is lép, előbb azonban az államfőnek is alá kell azt írnia. Ha nem írja alá, második olvasatban a parlamentnek meg kell törnie az elnöki vétót.

 

A törvény egyéb változtatásokat is tartalmaz. A választási listákon a jelöltek foglalkozásánál nem lehet majd feltüntetni a munkaadó nevét sem annak rövidítését. A Smer szerint ennek célja, hogy ne lehessen propagálni a „nonprofit szervezeteket vagy más jogi személyeket”.

 

További változás, hogy megváltoztatták a „független jelölt” fogalmát. A választási lapon ezentúl a „független jelölt” helyett „politikai hovatartozás nélküli jelölt” szókapcsolat szerepel majd. A kormánypártok szerint erre azért volt szükség, mert a „független jelölt” kifejezés elvesztette „valódi értelmét”.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!