Nyitókép forrása: facebook.com/reprofotó

 

Martin Glváč a Smer alelnöke, helyettes házelnök egyelőre nem mond le posztjáról, mai Robert Fico pártelnökkel közös sajtótájékoztatóján bejelentette, „hamarosan” értesíti a nyilvánosságot, hogyan dönt saját sorsa felől.

 

Glváčot ma délután az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésen próbálták visszahívni a közte és Marián Kočner között zajló üzenetváltások miatt (több száz üzenetről van szó), de a kormánypártok nem szavazták meg az ülés programját, így a parlamenti vita el sem kezdődhetett. A Most-Híd tartózkodott a program szavazásakor.

 

Fico és Glváč közös sajtótájékoztatója azzal kezdődött, hogy a Smer pártelnöke elmondta, hogy mindig ki fog állni pártja tisztviselőiért, ezután újra azzal vádolta a sajtót, hogy csak a Smer ügyeivel foglalkozik, és nem törődik az ellenzéki (Sulík, Kiska, Matovič) ügyeivel. Az ellenzéki politikusokra való mutogatásban Glváč is jeleskedett, bár az üzenetek tartalmát nem tudta cáfolni.

 hirdetes_300x300  

 

Glváč továbbra is kitart amellett, hogy utoljára 2012 januárjában találkozott Kočnerrel személyesen. Azt állítja, hogy valaki manipulálhatott az üzenetekkel. Arra az újságírói kérdésre, hogy akkor miért írta azt Kočnernek, hogy „10 perc múlva ott leszek”, azt válaszolta, „Na, és ott voltam?” – mintha az bizonyítaná azt, hogy nem találkoztak, hogy megérkezésekor nincs üzenet.

 

A mai rendkívüli ülés létjogosultságát is kétségbe vonta, arra hivatkozva, hogy a leváltásáról szóló javaslat nem a Threemán kereszteli üzeneteikre vonatkozott, hanem a Viberen keresztül küldöttekre.

 

Glváč helyzete azért is rendkívül kényes, mert a Markíza váltóit érintő bírósági tárgyaláson felolvasták a közte és Kočner közti beszélgetések leiratát, vagyis bizonyítékként került bemutatásra a bíróságon – emiatt gyakorlatilag elég nehéz hiteltelennek beállítani az üzenetváltások tartalmát.

 

A sajtótájékoztató végén a szót végül Robert Fico vette át, érdemben így Glváč nem válaszolt a kérdésekre. Fico ismételten elfogultsággal vádolta meg a sajtót, majd mindketten otthagyták a sajtó. Arra a kérdésre kitérő választ adott, hogy Glváč rajta lesz-e a Smer 2020-as választási listáján. Volt azonban egy érdekes momentum. Mikor az újságírók arról kérdezték, hogyan látja, hogy Perter Pellegrini (Smer) kormányfő szerint Glváčnak le kéne mondani, azt válaszolta:

 

„Martin Glváč bármilyen döntés hoz, én támogatni fogom. (…) A Smer elnöke Robert Fico, és én kiállok Martin Glváč mellett”

 

Glváč tehát egyelőre marad, ha később távozik is, a Smer érdekében valószínűleg igyekszik majd ezt kevésbé látványosan megtenni – ahogy történt ez például Monika Jankovská esetében is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!