Nyitókép forrása: cas.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő ma délelőtti éles kijelentéseire Andrej Danko (SNS) házelnök az Rádio Expres műsorában reagált. Ismét Robert Ficoval állította párhuzamba, szerinte Pellegrini arcul köpte Robert Fico választóit.

 

Peter Pellegrini ma élesen kritizálta a kormánypozíciót nem vállaló pártelnököket. Elsősorban Bugár Béla most-hidas pártelnököt célozta bírálataival, de Andrej Danko sem maradt ki a szórásból.

 

„Ha mindegyik kormánypárt elnöke mindennap munkába járna, aláírná a saját reszortjának határozatait, felelne értük, sokkal hatékonyabban működne a dolog, mint most, mikor a koalíció egy része elhatároz valamit, aztán mindenkit körbe kell kérdezni, hogy tetszik-e neki van sem. (…) Ha úgy működne, hogy a koalíciós pártok elnökei miniszterek is lennének, nem lenne szükségünk koalíciós tanácsra. Az államot nem a koalíció, hanem a kormány és a parlament igazgatja”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Peter Pellegrini ma a sajtó kamerái előtt.

 

Danko: Pellegrini még nem döntötte el, marad-e a Smerben

 

A kormányfő kijelentéseire reagálva Andrej Danko a Rádio Expres Braňo Závodský vezette műsorában elmondta, hogy Pellegrini szavai „arcátlanságát bizonyítják“.

 

„Tetszik neki a kormányfőség. Én úgy látom, hogy Pellegrini még mindig nem döntötte el, hogy a Smerben marad-e. (…) Nekem van mit csinálnom reggeltől estig, mint a parlament elnöke. Pellegrini nem hiheti azt, hogy bármit küld kormányfőként a parlamentbe, az át is megy majd. Ezt a kényelmet Robert Ficonak köszönhette, és hálával tartozik neki ezért“

 

mondta Danko.

 

Arra kérdésre, hogy a kormánypártok miért nem engedték megvalósulni a Martin Glváč, smeres házelnök-helyettes leváltására összehívott rendkívüli ülést, Danko azzal válaszolt, hogy „mert él a koalíciós egyezség, és a koalíción belül minden koalíciós párt csak a saját emberéért felel”. Erre Závodský gyorsan vissza is kérdezett: „Szóval, nyerd meg a választást, és mindent megtehetsz?”. Danko erre elismételte, hogy Glváčért a Smer a felelős. Azzal védekezett, hogy  szükség lenne a döntéshez a Smer állásfoglalására, ami viszont még nem egyértelmű.

 

Danko elismerte, hogy a koalíción belüli viszonyok már közel sem kielégítőek, de ilyen közel a választásokhoz a koalíció szétesése nem használna senkinek.

 

„Én már azt érzem, hogy Peter Pellegrini a Smer elnöke akar lenni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a korházreformról szóló vita is gyakorlatilag a Smer belső, Fico és Pellegrini közti konfliktusáról szól. Szerinte, az SNS nem fogja támogatni a kórházreformot.

 

Megjegyezzük, a beszélgetés elején Danko még azzal érvelt, hogy Pellegrini nem tudja, maradni akar-e a Smerben vagy sem, a végén pedig azt állította, hogy a Smer elnöke akar lenni. Robert Fico választóinak arculköpését illető kijelentése pedig sokkal inkább arra vonatkozik, hogy néhány hete, az egyik politikai vitaműsorban Pellegrini kijelentette, akár Andrej Kiskával is hajlandó lenne koalícióra lépni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!