Nyitókép: Novembern 1-jén, az ötpárti tárgyalások berekesztése után egy nappal megjelentek Bastrnák Tibor most-hidas frakcióvezető plakátjai az Alsó-Csallóközben is. Fotó: Komjáthy Lóránt

 

A Most-Hídból a héten újabb személyek morzsolódtak le, miközben kiderült, hogy a vegyespárt nem vesz részt a felvidéki magyar összefogásban. Az ok, hogy 2020 után is kormányozna a Smerrel, míg az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás elutasította a Smerrel való együttműködést. Nehéz idők köszöntöttek a vegyespártra.

 

Bugár Béla csütörtökön néhány órával az ötpárti tárgyalások berekesztése után közölte, hogy a Most-Híd nem vesz részt a közös magyar választási pártról szóló tárgyalásokon. Az idő azonban őket is sürgeti. A felmérések immáron tartósan 4 százalék alá mérik a Most-Hidat, miközben ismert személyiségek lépnek ki a pártból. A nagy kérdés, hogy hogyan tudják majd növelni a parlamentbe jutás esélyeit.

 

Bevetik a romákat?

 hirdetes_810x300  

 

Még az MKP – Most-Híd paktum tárgyalásai idején is jelentek meg információk arról, hogy a Most-Híd biztosítékként a lakosság megközelítőleg 10 százalékát kitevő romákat próbálja saját javára mobilizálni. Mivel a vegyespárt alelnöke egyben a romaügyi kormánybiztos is, ez egy teljesen logikus lépés volt a Most-Híd részéről.

 

A számok azonban nem engednek. A Most-Híd bejutási esélyeiről már saját tagjai sem voltak meggyőződve. A nyár végén távozott a pártból Katarína Cséfalvayová, aki a parlament külügyi bizottságának elnökeként az egyik legtöbbet kamerák előtt szereplő most-hidas politikus volt. Vele együtt lépett ki a vegyespárti frakcióból Martin Fedor, mindketten Tomáš Drucker pártjába, a Jó Választásba igazoltak át.

 

Solymos László lehet a következő

 

A Most-Híd és az MKP tárgyalásainak első fordulója fiaskóval végződött, ami miatt az EP-választáson leszereplő Nagy József szintén otthagyta Bugárékat, és az Összefogáshoz csatlakozott. Nem sokkal később Solymos László környezetvédelmi miniszter jelezte, hogy lemond minden párton belüli vezető pozíciójáról és visszavonulását helyezte kilátásba (később meggondolhatta magát, és a Most-Híd – MKP pártpaktum potenciális listavezetője volt egy ideig).

 

A héten Gál Gábor is bejelentette, hogy nem lesz rajta a vegyespárt listáján, néhány órával korábban pedig Peter Kresák is kilépett a vegyespárt frakciójából. Kresák ráadásul részt vett a Jó Választás alakuló ülésén.

 

 Magyarok és szlovákok is menekülnek a hídról

 

Immáron nem csak szlovák, de magyar vonalon is látványos a Most-Híd lemorzsolódása. Hiába nyilatkozta a Denník N napilapnak adott interjújában Bugár Béla azt, hogy „politikai turistákról” van szó, nehéz nem észrevenni, hogy menekülnek a pártból az egyes választói körökben húzó személyiségeknek számító politikusok.

 

Ahogy arról a Körkép.sk is beszámolt, a Most-Híd vészterve a Jó Választás lehet, amellyel közös listán vághat neki a jövő évi választásnak. Az információt a Most-Híd illetékesei nem tagadták. Ravasz Ábel a SME napilap ezt firtató kérdésére azzal válaszolt, hogy „Egyelőre ezt nem kívánom kommentálni. Természetesen keressük az utat azokhoz a pártokhoz, akiket érdekelhet az együttműködés”.

 

Az esetleges szövetséget Druckerék sem cáfolták (bár nem is erősítették meg). A sajtót azzal rázták le, hogy ez a téma nem a nap legfontosabb ügye.

 

Jöhet az utolsó kenet

 

Minden jel arra mutat, hogy a Most-Híd vezetői is észrevették, egyedül nem sok esélyük van a parlamentbe jutásra. Csakhogy a Smerrel közös jövőbeni koalícióról nem mondanának le. Grigorij Mesežnikov politológus szerint a jövő évi választásokkal véget is ér a Bugár Béla pártja által létrehozott szlovák-magyar vegyes politikai projekt.

 

Jelen állás szerint az sem kizárt, hogy a Most-Híd darabjaira hullik, egy részét pedig a Jó Választás, másik részét pedig a készülő Magyar Közösségi Összefogás szívja fel. Orosz Örs, az Összefogás alelnöke csütörtökön közzétett facebook-bejegyzésében azt írja:

 

„Megígérem, hogy magam fogok küzdeni azért, hogy a jövő héten kitárgyalásra kerülő közös konstrukcióban fenntartsunk legalább 3-4 befutó helyet közösségünk hidas tagjainak, mert a pár vállalhatatlan arcon túl soraikban van egy csomó jó magyar ember, polgármester, képviselő vagy állami tisztségviselő, akiknek ott a helye.”

 

A felajánlás nem csak mentőövet jelent néhány személynek, hanem akár fel is adhatja az utolsó kenetet a vegyespártnak.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.