Nyitókép forrása: infospravy.sk

 

Senki sem veri magát földhöz, ha a parlament nm töri meg az elnöki vétót a moratórium meghosszabbítását bevezető törvény kapcsán – jelentette ki Erik Tomáš (Smer) parlamenti képviselő (és Robert Fico jobbkeze) a közmédia vasárnapi, 5 perc múlva 12 című politikai műsorában.

 

A Smer, az SNS, az ĽSNS és az most-hidas Jakab Elemér támogatásával a múlt héten első olvasatban átment a parlamenten a Smer által beterjesztett törvény, amely a jelenlegi 14-ről 50 napra növelné a közvélemény-kutatásokra vonatkozó moratóriumot. Zuzana Čaputová államfő a javaslatot – az ellenzék, a szakértők és a releváns közvélemény-kutató ügynökségek kérésére is – visszadobta második olvasatba.

 

A Smer most már nem zárja ki, hogy nem sikerül megtörni az elnöki vétót, sőt, miközben az elmúlt hetekben a felmérések „demonizálásával” próbálta a két nagyobbik kormánypárt indokolni a javaslatot, Tomáš most azt állítja, hogy pártjának nem prioritás a moratórium meghosszabbítása:

 hirdetes_300x300  

 

„Keressük a politikai támogatást, de nem vágjuk magunkat földhöz, ha nem megy át. Nem ez Szlovákia legfőbb gondja”

 

mondta Fico jobbkeze. Arra a kérdésre, hogy a Smernek nem jelent-e problémát, hogy a törvényt az ĽSNS is támogatta, Tomáš azzal reagált, hogy nem kérték az ĽSNS közreműködését. Kijelentette, hogy a választások előtt jellemzően visszaélnek a felmérések eredményivel.

 

„A manipulált felmérések nem szolgálják az embereket”

 

mondta.

 

Veronika Rémišová frankción kívüli parlamenti képviselő, a Za ľudí alelnöke úgy vélte, hogy a moratórium meghosszabbítását támogató pártok preferenciáik zuhanásától félnek.

 

„Ez egy felesleges törvény, amivel a kormánykoalíció azt akarja elérni, hogy az emberek ne tudják, mennyire esik vissza támogatottságuk”

 

jelentette ki. Peter Pčolinský (Smer rodina) parlamenti képviselő szerint ugyanakkor az interneten már jelentek meg irreális számokat közlő felmérések, ezért úgy véli, hogy a közvélemény-kutatásokat egy szakmai (és központosított) szervezetnek kellene végeznie, mint egykor a Közvélemény-kutatási Intézet, amely a Statisztikai Hivatal mellett működött.

 

Pčolinský szerint még ha az elnöki vétót meg is töri a parlament, a törvény az Alkotmánybíróságon köt ki, és eltörlik az 50, de a 14 napos moratóriumot is, mert alkotmányellenesnek nyilvánítják őket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!