Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Az Aktuality.sk és néhány résztvevő párt közlése szerint nagy népi-nemzeti szlovák blokk van kialakulóban. Az ĽSNS mögé olyan pártok készülnek besorakozni, mint a Kereszténydemokrácia – Élet és jólét (KDŽP), a Doma Dobre, a Nemzeti Koalíció (Národná koalíció, NK). A sor nem teljes, és Štefan Harabin pártjának csatlakozása sem kizárt. Marián Kotleba és Harabin csütörtökön találkoznak.

 

Az Aktuality.sk beszámolója szerint az ĽSNS nem várta meg, míg Štefan Harabin választ ad a szövetségkötésre való felhívásra, és még ma, szerdán sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen egy szlovák népi-nemzeti blokk létrehozását jelenti be.

 

A kis szélsőjobbhoz közelebb álló pártok a „demokrácia és az ártatlanok által elkövetett történelmi sérelmek” elismeréséért cserébe hajlandóak csatlakozni az ĽSNS-hez. A feltételekkel arra utalnak, hogy Kotlebáéknak tiszteletben kell(ene) tartaniuk a demokrácia elveit és szakítaniuk kell(ene) az olyan retorikákkal, amelyek kétségbe vonják  az első szlovák állam és a szovjetek háborús bűneit.

 hirdetes_300x300  

 

Ismert politikusok illetve jól ismert intézmények vezetői már jelezték, hogy hajlandók részt venni a blokk létrehozásában, vagy hogy folyamatban vannak a tárgyalások. Köztük van a KDŽP, amelynek élén az egykori OĽANO-s Štefan Kuffa áll. Ő azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy öttől 12 évi szabadságvesztéssel sújtotta volna a mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozó nőket.

 

A listán szerepel még Marián Tkáč, a Matica slovenská egykori vezetője, Peter Sokol, Mečiar egykori pénzügyminisztere, aki az NK-t vezeti, és Vladimír Chovan is. Chovan az SNS mezőgazdasági minisztere volt. 2016-ban a választások előtti jelöltállításnál a szlovák nemzetiek listáján a hatodik helyen volt, majd Andrej Danko váratlanul teljesen levette őt a listáról. Jelenleg az agrárpártként létrehozott Doma Dobre elnöke.

 

Az NK egyébként korábban szintén lefasisztázta az ĽSNS-t, ma már azonban úgy nyilatkoznak, hogy „csak a médiában megjelent információkból tájékozódtak”.

 

Egyelőre kérdés, hogy ehhez a csoportosuláshoz hajlandó lesz-e csatlakozni Štefan Harabin és persze ott van még a Szlovák Liga, amelynek listavezetője Vladimír Mečiar.

 

A blokk összetételéből adódóan valószínűleg elsősorban orosz-irányultságú, szélsőségesen konzervatív, magyar és nyugat-ellenes képződmény létrejöttének lehetünk majd tanúi.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!