Nyitókép: MTI

 

Második napja ülésezik a világ magyarsága Budapesten. Csütörtökön 33 ország mintegy száz küldötte találkozott a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén, pénteken a Magyar Állandó Értekezlet zajlik.

 

A Körkép.sk a helyszínről számol be olvasóinak a legfontosabb fejleményekről. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt a tanácskozás szünetében a felvidéki aktualitásokról, politikai történésekről kérdeztük.

 

A felvidéki magyarságot eddig megszólító két fő párt, a Most-Híd és az MKP jelen állás szerint két különböző választási listán indul. Mi a magyar nemzetpolitikai álláspont ezzel kapcsolatban és milyen eredménnyel lennének elégedettek?

 hirdetes_300x300  

 

Ezekről a kérdésekről a pénteki Magyar Állandó Értekezleten is fogunk beszélgetni. Számtalanszor átgondoltuk ezt a kérdést. Nyilván az lenne a legjobb, ha minél teljesebb lenne az összefogás annak érdekében, hogy a magyar választókat teljes egészében tudják megszólítani. Budapestről mi ezekbe a kérdésekbe nem tudunk beleszólni, ezt mindig helyben kell megoldani.

 

Mi többször kinyilvánítottuk azt, hogy stratégiai szövetségeseink nekünk bárhol a Kárpát-medencében az etnikai magyar pártok. Ez a későbbiekben is így lesz. Még mindig van esély a teljes körű összefogásra annak érdekében, hogy erős magyar érdekképviselet legyen Pozsonyban.

 

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője szerepet vállalt a Felvidéken a jellemzően balliberális formáció, a PS/Spolu kampányrendezvényén, ahol azt mondta: „Lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk.“ Ezt hogy látja a magyar nemzetpolitika?

 

Nagyon rossznak látjuk ezt a fejleményt. Elítéljük, hogy a Momentum szélsőségesen liberális gondolkodással nem egy magyar etnikai pártot vagy jelölteket támogat. Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan precedens, melyet ki kell emelnünk, és mindenki előtt ki kell nyilvánítanunk, hogy mi, magyarországi és nem magyarországi magyarok ezt a tendenciát nem tudjuk elfogadni.

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.