Nyitókép forrása: aktulity.sk

 

Igor Matovič, az OĽANO elnöke szerint az Andrej Kiska-féle Za ľudí pártnak fel kéne ajánlania a koalíciós együttműködés lehetőségét a KDH-nak, az MKP-nak vagy az SaS-nek. Matovič szerint ha a következő 13 napban  a politikai szereplők nem viselkednek felelősségteljesen, március elsején ismét a maffia kerül hatalomra.

 

Az Egyszerű Emberek elnöke úgy véli, hogy a Za ľudí-n a sor, hogy „segítő kezet” ajánljon a felsorolt pártok közül legalább kettőnek, hogy az azokra adott szavazatok ne vesszenek kárba (és a szlovák választási rendszer értelmében ne erősítsék a Smert). Matovič szerint az említett pártok közül legalább kettő „nyitott” egy ilyen koalíció létrehozására.

 

Mivel a KDH már bejelentette, hogy önállóan indul a választáson, ezért a két „koalícióra nyitott párt” nyilván az SaS és az MKP lehet. A bejegyzés alatti kommenteknél Matovič kifejti (mivel az olvasói „Orbán meghosszabbított kezének“ nevezik az MKP-t):

 hirdetes_300x300  

 

„ha a KDH kiesik, márpedig sajnos kiesik, mivel Figelnek harmadával jobb preferenciái voltak [2016-ban], mint most Hlinának, az MKP nélkül az ellenzék nem tudja megdönteni a maffiát. Ezért kell az MKP.“

 

Az OĽANO még a nyáron felajánlotta a közös indulás lehetőségét az MKP-nak, ám az végül nem élt vele. Azóta az OĽANO több minipártnak adott helyet a listáján, így csökkentve az elvesző szavazatok mennyiségét – nem mellesleg egyes felméréseken Matovičék is a parlamenti küszöbön táncolnak, tehát az ő helyzetük sem annyira biztos.

 

A Za ľudí verziója

 

Közben a Za ľudí kedden szintén bejelentette, hogy széles, „változást hozó blokk” létrehozásában érdekelt, amelynek alapját a Za ľudí mellett a PS-SPOLU, a KDH, az SaS és az OĽANO adná. A párt a TASR-nek adott nyilatkozata részben fedi azt az elképzelést, amit Igor Matovič megfogalmazott:

 

„Felelős és hiteles koalíció csak az lehet, ha értékrendben és program szempontjából egymáshoz közel álló pártok kötnek szövetséget, például egy liberális és egy konzervatív koalíció, esetleg egy nagy koalíció, amely biztosítani tudja, hogy egy parlamenti küszöbön táncoló párt se zuhanjon öt százalék alá”

 

fogalmazott a Za ľudí nyilatkozatában.

 

Az SaS korábban már jelezte, hogy hajlandó részt venni egy ilyen koalíció létrehozásában, amennyiben „ésszerű vezetőt” kap a formáció. Richard Sulík, az SaS elnöke a sajtónak jelezte, hogy neki nincsenek ilyen ambíciói – megjegyezzük, részben azért, mert 2011-ben egyszer együtt reggelizett Marian Kočnerrel.

 

A koalíciók létrehozására a határidő igencsak szoros: a pártoknak december 1-jéig kell leadniuk a választási listákat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!