Nyitókép forrása: facebook/reprofotó

 

Ahogy arról szerdán beszámoltunk a Šanca és a Most-Híd közösen vágnak neki a 2020-as parlamenti választásnak. Bugár Béla és Viliam Novotný pártelnökök csütörtöki sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy a Most-Híd és a Šanca abban állapodtak meg, a választások után közösen döntik el, hogy mely pártokkal működnek majd együtt, ha lehetőségük adódik rá. Egyik párt sem zárta ki a Smerrel közös kormánykoalíció lehetőségét.

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a sajtótájékoztató elején emlékeztetett, hogy a vegyespárt a Magyar Közösség Pártjával is tárgyalt az együttműködésről, de a párt elnökének (Menyhárt Józsefnek) „nem sikerült átvinnie saját pártján belül megállapodásukat”.

 

Bugár elmondta, hogy az MKDSZ-szel és a Roma Polgári Kezdeményezéssel is megállapodásra jutottak a közös indulásról.

 hirdetes_300x300  

 

A Most-Híd elnöke azzal indokolta a Šancával való közös megmérettetést, hogy „mert vannak közös célkitűzéseik, ahogy a külpolitikai kérdésekben, úgy a szakmai területeken is“.

 

„Nem csak a program területén vannak közös céljaink. Egyetértünk abban is, hogy a szlovák-magyar feszültség felszámolásában és a két nemzet együttélésének segítésében tíz évvel ezelőtt megkezdett munkát közösen akarjuk folytatni“

 

fogalmazott Bugár.

 

Viliam Novotný köszönetet mondott Bugárnak a „felajánlott együttműködésért”, majd elmondta, hogy a két párt megállapodása értelmében a Šanca képviselőjelöltjei a Most-Híd listáján indulnak a választáson. Az együttműködésüket többek között azzal indokolta, hogy „a Most-Hidat proeurópai, centrista-jobboldali, értékalapú pártnak tekintik és nagyon sok közös pontjuk van a programprioritások területén”.

 

Annak ellenére, hogy egyik párt sem zárta ki a Smerrel való együttműködés lehetőségét, Novotný kijelentette, hogy a Šanca egy jobbközép, Smer és ĽSNS nélküli kormány létrehozását tartja prioritásnak.

 

Bugár megerősítette, hogy „már nincs jelentősége az MKP-val tárgyalni”, mert már csak pár nap maradt a jelöltlisták leadására. Bugár szerint a magyar pártok ötpárti tárgyalásai azért fulladtak kudarcba, mert a másik három magyar párt „elutasította, hogy a Most-Híd semmilyen körülmények nem engedi a társadalmunk orbanizációját”. (Korábban a vegyespárt is elismerte, hogy a tárgyalások azon buktak meg, hogy a Most-Híd mindenáron együtt akart működni a Smerrel a választás után – a szerk. megj.)

 

Bugár szerint a Most-Híd – a saját belső felmérései szerint – maga is képes lenne elérni a parlamenti küszöböt (jelenleg 4 százalék alatt mozog a vegyespárt, a bejutáshoz 5 százalék kellene).

 

„Meggyőződésem, hogy a Most-Hídnak van helye a parlamentben, és ott leszünk a parlamentben”

 

fogalmazott.

 

2016-ban a Šanca 0,25 százalékos eredményt ért el, valamivel több mint 6500 voksot kapott. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!