Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A mostani választási ciklusban valószínűleg már csak egyetlen ülése lesz a parlamentnek, Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő javaslatára pedig a koalíciós képviselők elfogadták, hogy csak a második olvasatba kerülő (vagyis az elnök által visszadobott) törvényekről tárgyaljon a parlament. Az ellenzék, amely  számos törvényt készített elő, a demokrácia pilléreinek aláásásáról beszél.

 

Fico azzal indokolta a javaslatát, hogy teret kell hagyni a költségvetésről szóló vitának, illetve hogy az ellenzék csak ezért készített elő nagy szúmban javaslatokat, hogy a parlamenti üléseket kampánycélokra használja. Mint mondta, a kormányzó többségnek joga van ebben a kérdésben döntést hozni.

 

Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy a parlament már csak mostani ülésen tárgyal törvényekről, és akkor is kizárólag a koalíció által preferált javaslatokkal lehet majd foglalkozni. Fico ezen kívül egyetlen ülést tart még lehetségesnek, amelyen kizárólag a második olvasatba visszadobott törvényekről eshet szó.

 

 hirdetes_810x300  

Az újságírók azt firtató kérdésére, hogy így a jövő év első három hónapjában a parlamenti képviselők úgy kapnak 5000 eurós havi fizetést, hogy gyakorlatilag nem járnak majd be a parlamentbe, Fico azt válaszolta, hogy a sajtó munkatársainak „téves elképzelése van a parlamenti munkáról”.

 

Az ellenzék Fico javaslatának elfogadására reagálva ma délután közös sajtótájékoztatón bejelentette, hogy rendkívüli ülést kezdeményeznek a saját javaslataik beterjesztésére. (Valószínű azonban, hogy a koalíciós képviselők nem szavazzák majd meg a programot, így azt majd elkezdeni sem lehet.)

 

Igor Matovič (OĽANO) szerint Robert Fico egész Szlovákiának hazudott, mert azt javasolta, hogy a beterjesztéseket a következő ülésre halasztották, „de már nem lesz több ülés”, mivel hogy a ma megnyitott plénum az utolsó lesz így a mostani választási időszakban.

 

Miroslav Beblavý szerint a kormánykoalíció bebizonyította, hogy „képesek még a demokratikus alapelvek eltiprására is”.

 

Érdemes azt is kiemelni, hogy a kormánypártok gyorsított eljárásban akarnak elfogadni több törvényt is. Például a korábban bezengett ügyészségek és bíróságok önállóságával indokolt módosításokat is, amelynek részleteiről egyelőre nem lehet tudni semmit. A sok vita táptalaját képező kórházreform sorsa is kérdéses, Fico szerint ott is változtatásokkal kerülhet csak a parlament elé a javaslat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!