Nyitókép forrása: glob.sk

 

Az AKO-ügynökség legfrissebb felmérése szerint nagy átalakulás megy végbe az ellenzéki oldalon, miközben a Smer váratlan távolságba került a 20 százalékos népszerűségtől. A magyar pártok továbbra is küszöb alatt, az AKO mércéjével az MKP gyengült, a Most-Híd valamicsként erősödött.

 

Ha novemberben lettek volna a parlamenti választások, azt az AKO szerint a Smer nyerte volna meg 18,4 százalékkal (-1,7 százalékpontos csökkenés októberhez képest). A második helyen – némiképp meglepetésre – a Kiska-féle Za ľudí végzett 12,5 százalékkal (+0,5 százalékpont októberhez képest). Andrej Kiska korábbi államfő nyakában azonban ott liheg a PS-SPOLU 12,4 százalékkal (-0,3 százalékpont).

 

Marián Kotleba és az ĽSNS 10,4 százalékot kapott az AKO-tól, ami 1,9 százalékpontos gyengülést jelent a múlt hónaphoz képest – a szélsőjobbosok voltak már 14 százalék felett is májusban ennél az ügynökségnél.

 hirdetes_300x300  

 

Hatodikként kerülne a parlamentbe az ellenzéki OĽANO 7,6 százalékkal (+1,6 százalékpont), tőle alig lemaradva a hetedik a Sme rodina 7,1 százalékkal (+1,2 százalékpont).

 

Az SNS csak a nyolcadik 6,4 százalékkal, nanométernyivel lemaradva tőle a KDH szintén 6,4 százalékkal. Az SaS továbbra is veszélyesen közel a parlamenti küszöbhöz, 6,3 százalékon áll.

 

A Most-Híd 3,5 százalékkal esne ki a parlamentből az AKO szerint. Bugárékat a Dobrá voľba követi 3,2 százalékkal. Az MKP csaknem 1 százalékot rontva 2,2 százalékon áll. Štefan Harabin és a Vlasť 2,1 százalékot kapott az AKO-tól.

 

0,7 százaléknyi népszerűségnek örülhet az Eduard Chmelár-féle Socialisti.sk, az SaS rebelliseiből összeállt Demokrata párt 0,3 százalékkal kénytelen beérni. Az AKO 0,1 százalékosnak mérte a gazdák Elegünk van! mozgalmát, ugyanilyen mélyen van valahol az Összefogás Mozgalom és a Magyar Fórum.

 

 

A felmérés által jósolt kilencpárti parlamentben egy Smer – ĽSNS – Sme rodina – SNS koalíció esetén sem tudna kormányt alakítani (73 mandátum). Az ellenzéknek azonban meglenne a többsége: egy Za ľudí – PS-SPOLU – OĽANO – KDH – SaS koalíciónak 77 mandátuma lenne. A Sme rodina az AKO felmérésben elvesztette királycsináló szerepét.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!