Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Smer talált hozzá partnereket, így második olvasatban átment a parlamenten a moratórium törvény, amely tiltja a választások előtti ötvenedik naptól a politikai közvélemény-kutatások nyilvánosságra hozatalát. A pártok ettől még továbbra is készíttethetnek felméréseket. A Smer az SNS és az ĽSNS segítségével vitte át a javaslatot. Az ellenzék emiatt már most egy “barna kormánykoalíció” tervéről beszél.

 

Tizennégy napról 50 napra nő a politikai felmérések közlésére vonatkozó moratórium. A parlament megtörte Zuzana Čaputová vétóját. A Smer műhelyéből származó, politikai és szakmai berkekben is rengeteget kritizált törvényt a Smer az SNS, az ĽSNS, néhány frakción kívüli képviselő és egy most-hidas képviselő segítségével szavazta meg. Míg első olvasatban a vegyespárt részéről Jakab elemér támogatta a törvényt, most Eduard Adamčík sorakozott be a Smer és az ĽSNS mögé.

 

Zuzana Čaputová nem sokkal a parlamenti vétó után szóvivőjén keresztül értesítette a nyilvánosságot, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a törvényt, mert „komoly kétségei vannak a törvény alkotmányossága felől”.

 hirdetes_300x300  

 

Čaputová bejelentésére Robert Fico is reagált, aki szerint ha az államfő alkotmánybíróságra adja a törvényt, akkor „nem érti politikai valóságot”, és emlékeztetett, hogy az elnöki vétót a parlament 80 képviselője törte meg.

 

Ľubomír Vážny smeres képviselő ehhez még hozzátette, hogy a pártjuk álláspontja szerint a felmérések összezavarják az embereket, és gyakran szándékosan arra használják őket, hogy befolyásolják a választásokat.

 

Bastrnák Tibor most-hidas frakcióvezető a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a vegyespárt a törvény ellen szavazott. Valójában egy most-hidas képviselő támogatta a moratórium meghosszabbítását.

 

A PS-SPOLU nyilatkozata szerint a parlament mai eseményei arra utalnak, hogy készülőben van egy Smer-SNS-ĽSNS „barna koalíció”.

 

„Először többségében levették a napirendről az ellenzéki beterjesztéseket, beleértve a Lex Haščákot is, majd korlátozták a polgárok jogait. Az arrogancia és a félelem köti őket össze”

 

véli az ellenzéki, balliberális párt.

 

A moratórium meghosszabbítása elsősorban azokat a választókat érintik, akik az utolsó pillanatokra hagyják a végleges döntésüket, illetve akik figyelik, milyen esélye van favoritjuknak bejutni a parlamentbe. A bevezetésre kerülő ötvennapos moratórium miatt viszont sokan nem tudják majd megítélni, mekkora esélyük is van az adott pártnak a parlamentbe kerülésre.

 

Mivel a javaslat a Smer műhelyéből került ki, nyilván nem meglepő, ha sokan azt a szándékot látják a háttérben, hogy a Smer növelni akarja az „elvesző”, vagyis a nem bejutó pártokra leadott szavazatok mennyiségét. Ahogy azt korábbi elemzésünkben megmutattuk, egy 20 százalékon álló Smernek két-három százaléknyi elvesző szavazat plusz egy mandátumot jelent majd a parlamentben. Mivel a verseny az ellenzék és a Smer-tábor között szoros, egy két mandátum sorsdöntő lehet a kormányalakításnál.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.