Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Robert Fico pártelnök nélkül kezdődött el, és valószínűleg úgy is fejeződik be a Smer mai ünnepi pártkongresszusa. A Denník N közlése szerint Fico elismerte, hogy „hatalmas gondjai vannak a vérnyomásával, ezért kórházba megy”.

 

A kongresszus levezénylését a hírek szerint Peter Pellegirni (Smer) kormányfőnek adta át. Fico állapotát Pellegrini is megerősítette a kongresszus színpadán:

 

„Engedjék meg, hogy elnézést kérjek Robert Fico pártelnök nevében, aki bár arra készült, hogy velünk együtt ünnepelje ez a jelentős évfordulót. Tekintettel súlyos gondjaira a vérnyomásával, kénytelen volt elhagyni a termet és kezelésre menni”

 

 hirdetes_300x300  

A Smer mai kongresszusán a párt megalakulásának 20. évfordulóját ünneplik.

 

Visszaszorulóban

 

Két nappal korábban Robert Fico ellen a NAKA büntetőeljárást kezdeményezett, amiért egy korábbi facebook-videójában védelmébe vette Milan Mazurek romaellenes kijelentéseit. Mazureket a Legfelesőbb Bíróság bűnösnek találta rasszista megnyilvánulás és gyűlöletbeszéd vádjában. Fico ellen, egyébként valóban igencsak kétértelmű videója miatt, rasszizmusra való felbujtás ellen indult eljárás.

 

Robert Fico pozíciója az elmúlt másfél évben szemlátomást nem gyengült, annak ellenére, hogy az utca nyomására kénytelen volt lemondani miniszterelnöki posztjáról a Kuciak-gyilkosság után. Az utóbbi néhány hétben azonban több olyan érdekes dolog történt, amit az ellenzéki sajtó Fico pozíciójának gyengüléseként értelmezett.

 

Többször elmulasztott részt venni a Koalíciós Tanács ülésén. , majd Peter Pellegrini került a Smer listavezető helyére. A héten pedig képtelen volt elegendő támogatást szerezni a parlamentben saját javaslatához, miszerint a Szlovák Nemzeti Bank hozza vissza a szlovák aranytartalékokat Londonból. A javaslat ötször egymás után bukott el a szavazásokon.

 

Darabjaira hulló politikai stratégia, vagy hadicsel?

 

Beszédes volt egyébként a smeres parlamenti frakció a vádemelés miatt összehívott sajtótájékoztatója is, amely elvileg Robert Fico védelmét szolgálta volna, ám sokkal inkább arról tanúskodott, hogy a frakción belül eluralkodott a pánik és felháborodás. A Biztonsági Tanács összehívásának megemlítésével pedig inkább gyengeségről tettek bizonyságot.

 

A Smer ráadásul 50-es évekbeli praktikákat emlegetett, ami már a politikában kevésbé tájékozottak számára is szemet szúrhatott. A Smeré a belügyminisztérium, Fico egykori egyetemi osztálytársa a főügyészt, tehát az egész felhajtásról ordít a következetlenség.

 

A szakértők persze másképp látják. A Focus-ügynökség vezetője, Martin Slosiarik a DenníkN-nek nyilatkozva elmondta, a Smer alapvető célja a kampány során, hogy ne vesszen több szavazatot. A Fico elleni vádemelés épp hogy mozgósító hatással bír, miközben a Smerrel nem szimpatizáló szavazók úgy érzik, hogy a rendszer mégiscsak működik.

 

Épp ezért, az ellenzék úgy véli, hogy csak színjátékról van szó, hogy a kampány előrehaladtával Ficoból áldozat, az áldozatból pedig hős legyen.

 

Pellegrini a nevető harmadik? 

 

Persze az sem kizárt, hogy az egyre bonyolódó politikai helyzet legfőbb nyertese Peter Pellegrini (Smer) lesz, aki Fico vádemelésére csak annyit reagált, hogy megbízik a büntetőhatóságokban. Ráadásul mai, kongresszusi beszéde (amelyet Robert Fico helyén állva mondhatott el), több fontos kijelentést is tartalmazott. Kritizálta például pártkollégáit:

 

„Az aki dolgozik, hibát is követ el. Ennek ellenére nem szabad félnünk tőlük. (…) De ahhoz, hogy legalább észrevegyük a hibákat, nem hunyhatunk szemet felettük. Nem eshetünk abba a tévedésbe, hogy a mi a pártközpontban tévedhetetlenek vagyunk. (…) Ha tudjuk, hogy a szlovák kórházaknak reformra van szüksége, akkor kötelességünk azt átvinni. Ez a felelős államférfiúi döntés”

 

mondta. Egyúttal ismételten elhatárolta pártját az extrémistákkal való esetleges kormányalakítástól:

 

„Ha átlépnénk ezt a határt, megbecstelenítenénk a fasiszta tombolás áldozatainak emlékét, akikből rengeteg van hazánkban”.

 

Mindeközben Peter Pellegrini új Irányt hirdet a Smer által finanszírozott óriásplakátokon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!