Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A bukmékerek szerint a jelenlegi parlamenti pártok közül a Most-Hídnak van a legkisebb esélye arra, hogy átlépi az 5 százalékos küszöböt a jövő évi választáson. A Smer esetében arra lehet fogani, hogy 17,16 százalék felett vagy alatta szerepel majd. Az MKÖ esetleges választási győzelmét 100-as szorzóval jutalmaznák.

 

Összesen hat párt esetében lehet fogadni arra, hogy elérik-e a parlamenti küszöböt vagy sem. Közülük a Most-Híd esélyei a legrosszabbak. Míg az 5,01 százalék alatti vegyespárti eredményre a fogadóiroda 1,07-es szorzót állapított meg, addig a küszöb feletti eredmény 6,09-szeres bevételt ér. Ez átszámolva annyit tesz, hogy a vegyespártnak mindössze 18 százaléka van bejutni a törvényhozásba.

 

2016-ban a Most-Híd bejutását még annyira biztosra vették, hogy mindössze 1,01-szeres szorzóval jutalmazták azt, aki esetleg erre akart fogadni. Látványosan fordult a helyzet.

 hirdetes_300x300  

 

A küszöbön táncoló szlovák pártok közül a Tipsport Matovičékban bízik a legjobban. Az OĽANO esetében a legkisebb a szorzó a küszöb elérésére, és (ebben a csoportban) a legmagasabb a parlamentből való kikerülésre. Átszámolva 87 százalékosra becsülik tehát a párt parlamenti szereplését a választások után (1,15-ös a szorzó a bejutásnál, 4,36-os a kiesésnél). Meglepő, de az OĽANO ezzel jócskán megelőzte az SNS-t is, amelynek esélye a parlamenti küszöb elérésére 68 százalék (1,51-es a szorzó a bejutásnál, 2,30-as a kiesésnél).

 

A Smer esetében a parlamenti küszöb elérése nem kérdés, így ott egyelőre csak arra lehetne fogadni, hogy 17,16 százaléknál nagyobb vagy kisebb eredményt ér majd el. A szorzókból egyelőre az látszik, hogy a 17,16 százalék alatti szereplésnek adnak nagyobb esélyt (1,55-ös a szorzó, szemben a 17,16 százalék feletti szereplés esélyével, ahol  a szorzó 2,20).

 

Sem a Tipsport, sem a Fortuna nem nagyon számít arra, hogy a Smer harmadik vagy rosszabb helyezést ér el a jövő évi választáson. Vagyis statisztikailag biztosnak vélik Robert Ficoék választási győzelmét, esetleg a második helyre való szorulást.

 

Az MKÖ-nek pont annyi esélye van megnyerni a választást, mint a Most-Hídnak. Sőt, szorzók tekintetében ugyanolyan eséllyel pályázik dobogós helyre. A választási győzelmet a megtett tét százszorosával jutalmaznák a fogadóirodák, a második vagy jobb helyért 45-szörös, harmadik vagy jobb helyért 22-szeres a kínált nyeremény – mindkét párt esetében.

 

Még egy érdekes szempont: mindössze öt párt van, amelynél látnak matematikai esélyt dobogós helyre: a Smer, a Za ľudí, a PS-SPOLU, az ĽSNS, és az OĽANO. Ebben az esetben is hiányzik a sorból az SNS. A Smer tehát a bukmékerek szerint is mélyen magával rántotta a koalíciós partnereit. Persze, még csak a kampány elején vagyunk, ezek a számok még sokat változhatnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!