Nyitókép forrása: facebook.com/Bárdos Gyula

 

A JOJ televízió megbízásából készült legújabb Polis-felmérés szerint az MKÖ és a Most-Híd is bejutna a parlamentbe. A Smer 18,1 százalékkal nyerné meg a választásokat, ám mivel az MKÖ és a Most-Híd parlamentbe mérésével a harmadára csökkent az elvesző szavazatok száma, mindössze 29 mandátumot jósol neki az ügynökség.

 

A második helyen az ĽSNS jutna be a törvényhozásba 12,2 százalékkal. Kotlebáék feljebb araszolását egyébként a Focus csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése is megerősíti. A Focusszal ellentétben azonban a Polis a Za Ľudít tette a dobogó harmadik fokára 10,1 százalékkal.

 

Az OĽANO-NOVA-KÚ-Zmena zdola negyedik helyet és 9,8 százalékot kapott a Polistól, amivel maga mögé utasította a PS-SPOLU-t, amely 9,5 százalékkal csak az ötödik. Az SNS 7 százalékon áll (a Focus szerint csak 5,4 százalékon), a KDH 6,1 százalékkal jutna be a parlamentbe. A Sme rodinát 5,5 százalékkal továbbra is veszélyesen közel méri a Polis a bejutási küszöbhöz.

 hirdetes_810x300  

 

Kilencedik pártként jutna be a parlamentbe az MKÖ 5,2 százalékkal. Novemberben magyar választási lista még csak 3,6 százalékot kapott az ügynökségtől (a Focus továbbra is küszöb alá méri a magyar pártot és a vegyeset is).

 

Sorban a tizedik parlamenti párt lenne a Polis szerint a Most-Híd, 5,2 százalékos eredménnyel. Épp csak lemaradva, egy tizedesre kerekítve szintén 5,2 százalékon áll az SaS. A Polis felmérése tehát 11 tagú parlamentet jósol jelenleg.

 

Nem jutna be törvényhozásba a Drucker-féle Dobrá voľba, a Harabin-féle Vlasť, a Chmelár-féle Socialisti.sk, és Starostovia a nezávislí kandidáti („Nyugdíjasok és független jelöltek”) és az Elegünk van! gazdapárt.

 

 

Ami a mandátumok elosztását illeti, rossz hír a Smernek, hogy míg novemberben 17 százaléknyi elvesző szavazat volt, addig most decemberben már csak 6,1 százalék. Mivel a szlovák választási rendszer a 5 százalék alatt rekedő pártokra leadott szavazatokat visszaadja a bejutókra (arányosan az eredményük szerint), a Smer sokat profitál abból, ha sok elvesző szavazat van. Nagyjából 3 százalékpontonként plusz 1 mandátumot szerez vele.

 

Ennek megfelelően a Polis jóslata szerint már csak 29 mandátummal rendelkezne. Ez azt jelenti, hogy egy Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina koalíciónak is csak 69 mandátuma lenne, a kormányzáshoz szükséges többséghez kellene még a Most-Híd is, ami így is csak szű többséget (77 mandátum) és rendkívül törékeny kormánykoalíciót jelentene.

 

Az ellenzéki oldalon egy PS/SPOLU-Za ľudí-OĽANO-KDH-SaS szövetségnek legalább két pártot kell bevonnia a koalícióba, ha kormányozni akar. A legvaszlószínűbb, hogy a Most-Hidat és az MKÖ-t választja, amely kényelmes többséget (81 mandátum) és elképesztően színes, hétpárti (valójában a koalíciók miatt ennél több szereplős) kormány alakulhatna meg.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.