Nyitókép forrása: illuszráció/HNonline.sk

 

Az, hogy egy frakcióban vannak problémák és nem sikerül egyhangú álláspontot kialakítania egy témában, teljesen normális – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a közrádió Sobotné dialógy (Szombati Párbeszéd) című politikai műsorábabn. Kijelentésével a kórházreform elutasítását firtató kérdésre reagált, amely a Smer által jelölt egészségügyi minister próbálkozása ellenére épp a legnagyobb kormánypárt támogatását nem kapta meg.

 

Pelelgrini szerint az ilyen belső ellentétek és megosztott vélemények más pártokra és más országok kormánypártjai is jellemzőek lehetnek, “nincs benne semmi szokatlan”.

 

„Nem vagyunk autorakrata sem monokrata párt, hogy egy valaki mond valamit, és annak úgy kell lennie. Vitáztunk, és a 42 képviselő körében nem sikerült egyetértést találni a témában, és ezért tettem azt, amit tettem. Az én döntésem volt”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott Pellegirni, aki az utolsó pillanatban saját maga hívta vissza parlamentből a kórházreform tervezetét, amelyet akkor már harmadszor készítettek elő beterjesztésre, ám Robert Fico ellenkezése miatt egyszer sem jutott el a parlamenti vitáig.

 

Senkinek sem volt még olyan jó sora…

 

Pellegrini szerint ennek ellenére azt állította, hogy senki sem élvezett olyan támogatást a Smer részéről, mint Tomáš Drucker korábbi és Andrea Kalavská a napokban posztjáról visszalépett egészségügyi miniszterek. Drucker a 2018-as belpolitikai válságkor mondott le hivataláról, miután a Smer belügyminisztere lett (három hétig töltötte be a posztot), Kalavská lemondása pedig most pénteken érkezett meg az elnöki palitába, ő az ellen intézett (Smer irányából érkező) támadások és a kórházreform beterjesztésének kudarca miatt távozott postjáról, és minden jel szerint a politikából is.

 

A kormányfő szerint azonban a kórházreform a lehető legjobban lett előkészítve, és megmarad a következő minisztereknek kész anyagként. Kalavská lemondásáról annyit mondott, hogy sokszőr ő maga is úgy érezte, inkább távozna, „de hát a közérdek” számára fontosabb.

 

A Smer vonakodása mindenesetre azért is különös, mert a reform tervezetét még az egyszínű smeres kormány idején, 2015-ben kezdték el kidolgozni. Hatalmas adatmennyiséget gyűjtöttek be az elvégzett kezelésekről, vizsgálatokról, ágyak kihasználtságáról, megrendelt fogyó- és fix eszközökről.

 

Ezeket a statisztikákat felhasználva a reform (legalábbis névleg) azt a célt szolgálta volna, hogy alsó határt szabjon a kezelések színvonalának, és felső határt a költekezéseknek. Egyesek szerint a reform elkaszálása az egészségügyben érdekelt oligarcháknak kedvezett, mások szerint kórházbezárásokat vagy osztálybezárásokat jelentett volna. Kalavská szerint a reform kényszerítette volna a magánkórházakat, hogy több „kevésbé kifizetődő“ kezelést végezzenek el, ahelyett, hogy ezeket az állami kórházakra terhelnék át.

 

Fico rossz módszert választott

 

Pellegrini saját bevallása szerint mindig is ki fog állni a „tisztességes ügyészek és rendőrök” mellett, éls „nem engedi meg, hogy valakik rendszeresen hatáskörükkel visszaélő bandának titulálja őket”.

 

Pellegrini a Robert Fico elleni vádemelés kapcsán azt mondta, hogy Fico „csak azt akarta elérni, hogy hunyják be a szemüket az emberek a romakérdés kapcsán”, a pártelnök azonban „rossz utat választott”.

 

Pellegrini tagadta, hogy az utóbbi hónapokban bevezetett és elfogadott szociális intézkedésekkel csak a választók szavazatait akarták megvásárolni. Mint mondta, sosem fogja szégyelleni az olyan lépéseket, mint a minimálbér emelése vagy a nyugdíjkorhatár befagyasztása.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!