Nyitókép forrása: pravda.sk, blikk

 

Politikai kampánytémává vált Szlovákiában az amerikai-iráni konfliktus. A közismerten mindig oroszokkal egyetértő SNS-elnök azonnal hazahozatná az Irakban szolgálatot teljesítő hét szlovákiai katonát, és Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt és Zuzana Čaputová államfőt bírálja „alibizmus” miatt, amiért azok – mint mondja – kivárnak.

 

Kasszim Szulejmáni iráni tábornok (és az ország harmadik leghatalmasabb embere) halála eszkalálta az amerikai-iráni kapcsolatokat. A feszültség akkora, hogy könnyen fegyveres konfliktus robbanhat ki a Közel-Keleten. Szombaton a NATO felfüggesztette az iraki katonák kiképzését és az Iszlám Állam elleni műveleteket is, és több ezer amerikai katona érkezik az országba.

 

Amerikai-iráni feszültség – Kiszivárgott, miért kellett meghalnia Szulejmáni tábornoknak

 hirdetes_300x300  
Felismerte a lehetőséget

 

Úgy tűnik, Andrej Danko volt az egyetlen, aki felismerte a kínálkozó lehetőséget, és választási témává emelte a Kasszim Szulejmáni elleni amerikai légicsapást. Mivelhogy egy NATO-misszió keretében több szlovákiai katonai is Irakban teljesít szolgálatot, az SNS elnöke azonnali hazaszállításukat követeli egy esetleges iráni megtorlás miatt.

 

Danko Pellegrinit és Čaputovát mérsékelt nyilatkozataik miatt bírálta, illetve azért, mert nem küldik azonnal a kormánygépet a hét szlovákiai katona után.

 

Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter pedig vasárnap felszólította Peter Pellegrini kormányfőt, hogy hívja össze a biztonsági tanácsot még a NATO hadbizottságának ülése előtt.

 

„Az ok az iraki helyzet kiértékelése, és az országban tartózkodó szlovák katonák biztonságának szavatolását illető intézkedések.”

 

mondta.

 

Trump csapássorozattal fenyegeti Iránt, ha bosszút áll az amerikaiakon

 

Amikor a politikusok fogást keresnek a konkurencián

 

Peter Pellegrini szombaton még a bírálatok előtt jelentette be, hogy szükség esetén a szlovák kormánygép kész hazaszállítani az Irakban szolgálatot teljesítő katonákat. Mivel Danko az orosz külügyminiszterrel egyetértve Amerikát tette felelőssé a feszült helyzet miatt, Pellegrini erre reagálva óvva intett a radikális kijelentésektől és lépésektől. (Nem bűn a kritika, de ebben az esetben nem Dankonak, hanem majd Pellegrininek kell magyarázkodnia a szövetségeseknél az bírálatok miatt…)

 

Ami a döntéshozók közt zajlik, kizárólag a választóknak szól. Ha kicsit megkaparjuk a felszínt, rögtön feltűnhet néhány alapvető ellentmondás a nyilatkozatokban.

 

Először is, amennyiben a helyzet megköveteli, nem kell hozzá a kormányfő, sem az államfő, hogy hazarendeljék a szlovák katonákat Irakból (Szlovákia nem áll háborúban senkivel) – igaz, ennek lennének következményei az atlanti szövetségen belül, de ettől még nem lehetetlen. Erre a célra ugyanis ott van a vezérkar, amely lépéseket tehet az ügy érdekében. Márpedig a védelmi tárca és a vezérkar nagy része az SNS felé hajlik.

 

A másik komoly ferdítés, hogy a kormánygép kapcsán hangzott el. Nem életszerű ugyanis, hogy a NATO, az USA és az iraki vezetés egyik pillanatról a másikra majd a szlovák kormánygéphez fogja igazítani légiforgalmát és a hadsereg logisztikáját. Ne feledjük, hogy Irakban amerikai katonák érkeztek, miközben komoly biztonsági intézkedéseket foganatosítottak egy esetleges iráni ellencsapás miatt.

 

Ha lesz is NATO-haderő kivonás (benne a szlovák katonákkal), azt leggyorsabban és legbiztonságosabban maga a NATO tudja majd lebonyolítani. Lehet, hogy a szlovák kormánygépre szükség lesz, de biztos, hogy egyoldalú (szlovák) döntés keretében nem mehet Irakba a szlovák katonákért. Pellegrini nyilván tudja ezt, de valamit akkor is mondania kellett, hogy ne tűnjön tehetetlennek kormányfőként. Danko támadása pedig pusztán politikai indíttatású, felismerte ugyanis, hogy sem Pellegrini, sem Čaputová valójában nem tehet egyelőre semmit a szlovák katonákért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!