politika

Polis-felmérés: Alulról súrolja a küszöböt a Most-Híd, nyomában az MKÖ

A Smer megsüllyedt, Matovičék az ellenzék legerősebb pártjává léptek elő

Nyitókép forrása: ta3.com, Körkép.sk/KPA

 

Bugár Béla és Andrej Kiska csütörtök esti tévés vitájában mutatta be a Joj televízió az általa megrendelt legfrissebb Polis-felmérés eredményét. Eszerint a Smer 17 százalék közelébe esett vissza, a magyar érdekeltségű pártok pedig továbbra sem érik el a parlamenti küszöböt.

 

Hirdetés(x)

Ha most lennének a választások, a Polis szerint azt a Smer nyerné meg 17,1 százalékkal, ami az egy hónappal korábbi felméréshez képest 1 százalékpontos csökkenést jelent. A törvényhozásba másodikként a Polis szerint is az ĽSNS jutna be 12,4 százalékkal.  A harmadik helyen meglepetésre az OĽANO végzett kerek 10 százalékkal.

 

A Za ľudí negyedikként kerülne a törvényhozásba, 9,7 százalékot kapott a Polistól. Kiskáéktól viszonylag lemaradva a PS-SPOLU következik 8,4 százalékkal. Az SNS-t 6,3 százalékot kapott, ami nem rossz eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a Focus-ügynökség csütörtöki felmérése a parlamenti küszöbre mérte Andrej Dankoékat.

 

A KDH 6 százalékkal jutna be a parlamentbe. Épp hogy, de a Sme rodina és az SaS zárja a potenciális parlamenti pártok sorát, mindkettő esetében 5,6 százaléknyi támogatást mutatott ki a Polis.

 

A parlamenti küszöb alatt 4,9 százalékkal a Most-Híd az első párt, tőle nem sokkal lemaradva, 4,3 százalékkal az MKÖ következik.

 

Hirdetés(x)

A Drucker-féle Dobrá voľba is kapott 4,1 százalékot. Mérhető tartományban van még a Harabin-féle Vlasť is.

 

Adatok: Noviny.sk

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a Smer csak az SNS-szel, az ĽSNS-szel és a Sme rodinával kiegészülve tudna kormányozni, ráadásul csak szűk többséggel (77 mandátum).

 

Az ellenzék szintén csak a Sme rodinával együtt tudna többséget szerezni, igaz, hogy egy 83 mandátumos kényelmes többségről lenne szó. Lényegét tekintve a Polis felméréséhez hasonló viszonyokat  mutatott ki a Focus-ügynökség is.

 

Adatok: Noviny.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Koltay
2020. jan. 18. 15:49

Tényleg a küszöböt kéne súrolniuk.De nem a parlamentben!

Fehér István
2020. jan. 19. 04:04

Az árulók biztosan nem, az MKÖ talán 4%fölé kerül, de nem jut be. Sajnálom, de ez az elmúlt 30 év következménye.

    Zempléni Péter
    2020. jan. 19. 05:13

    Igen. 30 éven át kényelmesen és jól éltek abban a hiszemben, hogy azt a tíz mandátumot " szállítjuk" nekik. Arra is képtelenek, noha magukat dagadó kebellel etnikai alapon szerveződő mozgalomnak titulálják , hogy találjanak 150 ,olyan embert akik magyar identitásukat névhasználatukban is merik és akarják vállalni. Menyhárt annyi önkritikával sem bír mint szlovák nyelvtudással. Pedig ha bejutna milyen ékesszólóan tudna felszólalni!!

Gőmöri Norbert
2020. jan. 20. 02:40

Megérdemlik, hogy ne jussanak be. Egyik 19, a másik egy híján 20.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket