Nyitókép forrása: ta3.com

 

A Smer három fő programprioritást határozott meg arra az esetre, ha a februári választást követően része lesz a következő kormánykoalíciónak – jelentette be Robert Fico, a Smer elnöke a párt mai programalkotó konferenciáján. Nem maradhatott el a sajtó ostorozása sem, az exkorményfő szerint a Smer „Szlovákia legdurvább mediális mészárlásának” áldozata.

 

Fico ennek ellenére elég magabiztosan állítja, hogy pártja megnyeri a választást. A felmérések is ezt a verziót támasztják alá, ám jelen pillanatban a Smer még az ĽSNS-szel sem tudna többséget szerezni a parlamentben. Jellemző, hogy a programbemutató utáni sajtótájékoztatón az olyan aktuális belpolitikai kérdésekre, mint Dobroslav Trnka vitatott szabadon bocsátása, nem válaszoltak érdemben.

 

Három pillér

 

 hirdetes_300x300  

A Smer újabb szociális intézkedésekre alapozza a választási programját. Bevezetné a 13. nyugdíjat minden nyugdíjas számára, mégpedig az átlagnyugdíj (460 euró) nagyságában. Ehhez Fico szerint az államkasszából 300 millió eurót kell majd elkülöníteni (ha győznek).

 

A második prioritás a 13. családi támogatási kiegészítés, amit augusztusban osztana a Smer, ha kormányra kerülne, 400 euró értékben. Ez az intézkedés 400 millió eurójába kerülne az adófizetőknek.

 

A Smer választási programjának harmadik pillére az orvosok „röghöz kötése”. A Magyarország kapcsán korábban már ismertté vált intézkedés smeres változata szerint a orvosi egyetemet végzett diák vagy tíz évet dolgozik le Szlovákiában, vagy kézhez kapja az egyetemi oktatása áráról szóló számlát, 55-60 ezer euró értékben.

 

Még Magyarországon sem ennyire szigorú az intézkedés, ott például az egyetem befejezése utáni 20 évben kell a képzés hosszának megfelelő időtartamot praktizálni az anyaországban. A smeres tervek szerint a röghöz kötés egyelőre csak az orvostanhallgatókat érinti.

 

Az érme két oldala

 

A Smer ezzel akarja megállítani az agyelszívást, ami ugyan nem csak az egészségügyet kínozza, de a lakosság elöregedése miatt ez az egyik legérzékenyebb szektor – nem mellesleg pedig a Smer választóinak két harmada 65 év feletti.

 

Látva a Smer programjának irányát, elmondható, hogy a párt a 20 százalék körüli választási győzelemre játszik, és eszébe sincs reménytelen célt felvállalni, például egy 25 százalék feletti eredményt. A 13. családi támogatási kiegészítés megjelenése Peter Pellegrini kormányfő számára hozhat több szavazatot, aki a fiatalabb smeres szavazóknál dominál.

 

Az orvosok röghöz kötése nem újkeletű ötlet, sőt, bizonyos körülmények között egyet is lehetne érteni vele. Azonban, ahogy azt egy újságíró kolléga felvetette a sajtótájékoztatón: a végzős orvostanhallgatók nem a pénz miatt akarnak külföldre menni, hanem azért is, mert rossz felszereltség és körülmények között, rossz állapotú kórházakban kellene dolgozniuk.

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.