Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

A Focus-ügynökség legfrissebb, májusi felmérése, amelyet a Markíza televízió Na telo (Testre mért kérdések) című politikai műsorának készített, a konzervatívok mérsékelt gyengülését, a liberálisok és a progresszív-baloldaliak erősödését jelzi. A felmérés szerint az MKP is közelebb került a parlamenti küszöbhöz.

 

A mostani felmérésben a választások alkalmával egy listán vagy koalícióban induló pártok már egyediben szerepeltek, így például a PS és a SPOLU külön került be a felmérésbe. Az MKP már az áprilisi felmérésben is így szerepelt – ami azt jelzi, hogy az Összefogás (hivatalosan Magyar Közösségi Összefogás) és a Simon-féle Magyar Fórum ismét 1 százalék alatt teljesítettek az „egyéb párt” csoportján belül (konkrét számot nem tett közzé az ügynökség).

 

A felmérés szerint, ha most lennének a választások, azt továbbra is az OĽaNO nyerné meg 22,9 százalékkal, ami az előző hónaphoz képest némileg gyengébb eredmény (-1,5 százalékpont). A második helyen a vezetőcsere és a pártszakadás határán mozgó Smer jutna be a parlamentbe 21,6 százalékkal  (-0,2 százalékpont áprilishoz képest), ami stagnáló eredményt jelent.

 hirdetes_300x300  

 

A harmadik helyen a Sme rodina végzett 11,2 százalékkal (-0,3 százalékpont). Kotlebáék 9,7 százalékot kaptak a Focustól (+0,5 százalékpont).

 

Először mutatott érdemi erősödést az SaS. Richard Sulík pártja 8 százalékpontra erősödött áprilishoz képest (+1,2 százalékpont), biztonságos távolságba kerülve a parlamenti küszöbtől, és megközelítve a választások előtti népszerűségét.

 

A balliberális Progresszív Szlovákia (PS) önállóan került be a felmérésbe, és 6,5 százalékponttal jutna be a parlamentbe a Focus szerint (mivel már nem a SPOLU-val közös koalícióban van, ezért 7 helyett 5 százalékos parlamenti küszöb vonatkozik rá). A párt a korábbi, SPOLU-val együtt szerzett preferenciája 7,6 százalék volt. A SPOLU 0,2 százalékkal eltűnt az „egyéb pártok” süllyesztőjében.

 

A parlamenti küszöb alatti első párt a KDH 4,8 százalékkal (+0,3 százalékpont), ami stagnálásnak számít – nem mellesleg tisztújítás előtt állnak, ami még jelenthet érdemi változást a kereszténydemokraták számára.

 

A Za ľudí erősödött, ám 4,3 százalékos (+1,1 százalékpont) eredménye még közel sem elég az üdvözüléshez. Ráadásul nyomában ott liheg az MKP 4,2 százalékkal (+1,4 százalékpontot javítva az áprilisi eredményen.

 

A Dobrá Voľba 2 százalékon áll, a Most-Híd pedig 1,5 százalékon (-0,3 százalékpont). Az SNS 1,4 százalékot kapott a Focustól (-0,2 százalékpont).

 

Adatok: Focus-research. Grafikon: Körkép.sk

 

Ami a mandátumok eloszlását illeti, a fenti számokból a következőképp állna össze egy parlament:

 

Egy ilyen felállásból a jelenlegi kormánykoalíciónak (a Za ľudí nélkül) 79 mandátuma lenne. A PS-szel kiegészülve azonban 91 (alkotmányos többség).

 

Ha nyugati-típusú szocdem irányba mozdulna el a Smer, akkor a Sme rodinával, a PS-szel és az SaS-szel kiegészülve 89 mandátummal alakíthatnának kormányt. Papíron a macronista PS ugyan nem szívleli az olasz Ligával és Le Pennel barátkozó Sme rodinát, de ez a variáció sem lenne kizárható.

 

De van ennél rendhagyóbb forgatókönyv is: egy Pellegrini-vezette új szocdem Smer és az OĽaNO közös kormányzása: a két párt együtt 84 mandátumot, tehát kényelmes többséget tudna magáénak.

 

Adatok: Focus-research. Grafikon: Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!