Nyitókép forrása: illusztráció/Körkép.sk/KL

 

Az embereknek készen kell állniuk arra az eshetőségre, hogy a korlátozó intézkedéseket esetleg újból bevezetik, a maszkok kötelező viselését beltéren az utolsók között fogják eltörölni – jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a TA3 hírtelevízió politikai műsorában.

 

A kormányfő szerint már ősszel beterjeszthetik a politikusok anyagi felelősségvállalásáról szóló javaslatot, és az OĽANO választások előtt meghirdetett másik tíz pontjával is minél hamarabb foglalkozni fog a kormány. Az OĽANO még a választások előtt hirdetett online ankétot a legfontosabb politikai programpontokról. A választások óta azonban a koronavírus-járvány miatt ezekről nem sok szó esett.

 

Matovič határozottan jelezte, hogy pártja, az OĽANO fog dönteni a járási elöljárók személyéről és járási építési hivatalokról. Ez a téma korábban feszültségforrás volt a koalíciós partnerek között, az SaS és a Za ľudí is kifogásolta, hogy az OĽANO egyedül ossza újra a lapokat a járási hivatalokban.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányfő szerint a 72 járási elöljáró lecserélése „drámaian csökkenti a közszféra átpolitizáltságát.

 

Igor Matovič egy korábbi nyilatkozatában egyébként kifejtette, hogy a járási elöljárók megválasztása lesz a képzeletbeli határvonal a politikai döntésekben, vagyis az elöljárók alatt dolgozó hivatalnokok megválasztásába se a kormány, se a koalíció nem fog beleszólni.

 

Nagyban ment a lopás az előző kormány idején

 

„Rosszabb mint gondoltam” – fogalmazott a kormányfő a Kormányhivatalban uralkodó állapotokról, amelyeket az előző kormánytól örökölt.

 

„Tolvajok voltak ott. Fico, Pellegrini, nekik teljesen mindegy volt, odaültették saját embereiket. Nagyban raboltak és loptak. Rosszabb a helyzet, mint gondoltam. Látva a számokat és a szerződéseket, amelyeket hagytak maguk után, ez kész katasztrófa”

 

fogalmazott Matovič, hozzátéve, hogy a részletekről majd később számolnak be.

 

Abortusztörvény

 

Az Anna Záborská (OĽANO) parlamenti képviselő által előkészített abortusztörvény kapcsán elmondta, hogy a „szélsőliberális“ lapok méltatlanul bántak a javaslat beterjesztőivel, pedig maga a törvény mértéktartó volt.

 

„Klerofasisztáknak kiáltották ki és személyeskedően megalázták őket. Boszorkánysággal riogattak és aztán azok, akikre ráfogták, hogy a 13. századhoz akarnak visszatérni, váratlanul egy ésszerű javaslattal álltak elő“

 

fogalmazott.

 

Vasárnapi boltzár

 

A kormányfő beszélt a vasárnapi boltzárról is. Mint mondta, a mostani válsághelyzet megmutatta az embereknek, hogy az üzletek vasárnaponta nem hiányoznak annyira, mint gondolták. Kijelentette, hogy megpróbálja meggyőzni [Richard] Sulíkot (SaS – pártelnök, gazdasági miniszter), térjenek vissza normalitáshoz, ami számára azt jelenti: az üzletek vasárnap legyenek zárva.

 

Matovič kijelentette, hogy a vasárnapi boltzár témája a jövőben ismét elő fog kerülni. Állítása szerint van egy nem nyilvános megállapodása Sulíkkal arról, hogy az SaS-es pártelnök milyen feltételek mellett hajlandó támogatni a vasárnapi nyitva tartás tiltását.

 

„Az egyik oldalon ott van a vasárnap is meleg kiflit vásárolni akaró emberek abszolút szabadsága, a másik oldalon pedig a kifliket áruló elárusítók ’zéró szabadsága’”

 

érvelt a kormányfő.

 

Koronavírus és Govnet-botrány

 

A koronavírus-járvány kapcsán Matovič arról beszélt, hogy az embereknek készen kell állniuk arra az eshetőségre, hogy a korlátozó intézkedéseket esetleg újból bevezetik, amennyiben a járványügyi helyzet kicsúszna az ellenőrzés alól. Mint mondta, a maszkok kötelező viselését beltéren az utolsók között fogják eltörölni.

 

Matovič kiállt Veronika Remišová mellett a Govnet-ügy kapcsán. (Ugyan nem akart a rendőrségi vizsgálatok előtt spekulációkba bonyolódni, a műsorban mégis megtette, mivel az informatizációért felelős miniszterelnök-helyettesi hivatal előző vezetői, Peter Pellegrini és Richard Raši korábban saját verzióval álltak elő).

 

Matovič felvetette annak lehetőségét, hogy adott esetben a Govnet-botrány arról is szólhatna, hogy gondatlanságból vagy szándékosan illetéktelenek, oligarchák juthattak érzékeny információkhoz a Govnet állami rendszer szerverein talált készülékek segítségével.

 

„Hiszen a rendszeren keresztül rálátást kaptak az ügyészség kommunikációjára”

 

mondta, ám hangsúlyozta, hogy még korai spekulációkba bocsátkozni, meg kell várni a nyomozóhatóságok jelentését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.