Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Szomorú, hogy Robert Fico már bármiből politikai ügyet próbál faragni, de érthető, hogy Korčok külügyminiszter leváltását javasolta, mert ez sokkal egyszerűbb, mint az elmúlt hét sokkal fajsúlyosabb kérdéseibel foglalkozni – így reagált Ivan Korčok (SaS) külügyminiszer a Smer és Robert Fico támadására.

 

Robert Fico (Smer) parlamenti képviselő kijelentette, hogy a külügyminiszternek „fontolóra kellene vennie a távozást”, mivel a minisztérium kudarca, hogy Nagy-Britannia Szlovákiát a rizikós országok közé sorolta a koronavírusjárányt illető korlátozások tekintetében.

 

Korčok közölte, azt várta, hogy Fico a vádaskodás helyett inkább körültekintésre szólítja fel a lakosságot, hogy ne utazzanak olyan országban, amelyet a járványügyi szakértők nem tekintenek biztonságosnak – Szlovákia részéről ebbe a csoportba tartozik Nagy-Britannia is.

 hirdetes_300x300  

 

„Fico azonban épp a fordítottját teszi – felelőtlenül”

 

fogalmazott Korčok. Hozzátette, érti ő Robert Fico álláspontját, hogy egyszerűbb számára az ő lemondatásával akar foglalkozni az elmúlt hét fajsúlyosabb témái helyett – a miniszter valószínűleg a korrupciós tevékenység miatt letartóztatott N. Bödör nyitrai oligarcha ügyére gondol, mivel Bödöréket a sajtó a Smer mecénásaiként tartják számon.

 

A külügyminiszter szerint „nem lényegtelen”, hogy Nagy-Britannia nem sorolta Szlovákiát a biztonságos országok közé, ugyanakkor úgy véli, hogy Fico csak politikai témát akar kovácsolni az ügyből:

 

„Fico képviselő és párttársai egy héttel később vették észre, hogy a britek nem a biztonságos országok közé sorolták Szlovákiát. A szlovák diplomácia velük ellentétben azonnal értesült a dologról, és mindent megtesz azért, hogy megváltoztassa a britek álláspontját”

 

fogalmazott Korčok. Azt is közölte azonban, hogy ahogy más országokban, úgy Nagy-Britanniában sem a diplomaták, hanem a járványügyi hatóságok hozzák az ilyen döntéseket, és  az előbbieknek nincs nagy befolyása az utóbbiakra.

 

„Van, hogy mi laikusok nem érthetjük ezeket a döntéseket. Ahogy ezúttal a britek döntését sem nagyon értem”

 

írta.

 

A héten ez már a második politikai offenzíva

 

Fico szombaton a külügyi tárca „hatalmas mulasztásáról” számolt be, amiért nem akadályozta meg a britek döntését, ami a smeres képviselő szerint „kellemetlen eljárásra és procedúrára” kötelezi a Nagy-Britanniába utazókat, beleértve a 14 napos karantént. A SMer azonban a héten nem csak emiatt támadta Korčokot.

 

Juraj Blanár, aki a Smerből kiugró 11 képviselő után a párt második emberévé lépett elő, azért bírálta a külügyminisztert, mert az Venezuela esetében a szlovák diplomácia vezetése Juan Guaidó, ellenzéki vezetőt fogadta el az ország vezetőjének.

 

Jelenleg a dél-amerikai ország az Oroszország és Kína által támogatott Maduro-rezsim uralma alatt áll. Nicólas Maduró már kétszer választtatta meg magát erősen vitatható körülmények között (katonaság nyomásgyakorlása, ellenzéki politikusok bebörtönzése, sajtó és a lakosság megfélemlítése), ezért a nyugati világ nagy része, az EU-t is beleértve az ellenzéki Guaidót támogatja, aki korábban ideiglenes elnöknek kiáltotta ki magát, de Maduro oroszok által is támogatott katonaságára alapozott hatalmát nem tudta megdönteni. Az ország közben súlyos gazdasági válságba süllyedt.

 

A Maduro elleni legerősebb ellenzéki és külföldi fellépések a Kuciak-gyilkosság utáni tüntetések idejére estek, Fico ezért előszeretettel vont saját maga és a nyugat által leváltani akart Maduro közt párhuzamot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.