Nyitókép forrása: pluska.sk/illusztráció/ A képen Jana Bittó Cigániková (balra) és Anna Záborská (jobbra)

 

A kormánypártok több liberális képviselője blokkolta az abortusztörvény módosításának második olvasatáról szóló ma parlamenti szavazást. Az SaS egészének és a Za ľudí egy részének távolmaradása miatt a törvényhozás nem volt határozatképes. Az abortusztörvény szigorítása komoly feszültség forrása a koalíción belül.

 

A mai ülést vezető Juraj Šeliga (Za ľudí) helyettes házelnök a legközelebbi parlamenti ülésre halasztotta a javaslat vitáját.

 

A módosítás egyik beterjesztője, Anna Záborská (OĽANO) a Facebookon közzétett bejegyzésében a koalíciós szerződés megsértésével vádolta meg a távolmaradókat.

 

 hirdetes_300x300  

„Csalódottak vagyunk, hogy egyes koalíciós képviselők megakadályozták a parlamentet a szabad döntésben, még azon az áron is, hogy Kotlebáékkal és Ficoval fogtak össze. Nem így képzeljük el a szabadságot és a szolidaritást a parlamentben”

 

írta.

 

A patthelyzet már a keddi ülésnapon kialakult. Juraj Šeliga háromszor próbálta megnyitni az ülést, mindháromszor határozatképtelen volt a parlament. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök sem tudta feloldani az ellentéteket a grémium összehívásával.

 

Később Jana Bittó Cigániková (SaS) azt is felrótta az OĽANO-nak, hogy megpróbálták húzni az időt, hoy kevesebb képviselő legyen a teremben, így növelve az esélyét annak, hogy Záborská javaslata átmenjen.

 

Záborská továbbra is azt hangoztatja, hogy a törvény nem tartalmaz semmilyen korlátozást vagy tiltást.

 

Azt azért érzékelni lehetett, hogy a szemben álló felek nem is nagyon akartak megállapodni. Cigániková például az abortusztabletták bevezetését foglalta volna bele a módosításba, ami meg a konzervatívoknak volt elfogadhatatlan.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!