Nyitókép forrása: youtube.com/Rádio Expres

 

Robert Kaliňák vállalta David Lindtner bíró védelmét, így hozzáférést kapott az korrupt bírókról és ügyészekről szóló nyomozati anyagokhoz és a vádirathoz is. Az ügy azokat a bírókat és jogászokat, valamint rendőrök érinti, akiket a NAKA a a Vihar és Szélvihar nevű akciókban tartóztatott le, a  vádpontok listája pedig igen terjedelmes,a bűnszervezet létrehozásától a csúszópénz elfogadásáig.

 

Kaliňák a Rádio Expres műsorában elismerte, hogy teljes felhatalmazást kapott ügyfelétől, és hogy teljes részletességében ismeri Vladimír Sklenka vallomását és tud minden bizonyítékról, amit a rendőrség összegyűjtött.

 

A helyzet enyhén szólva is ellentmondásos. Robert Kaliňák a Smer belügyminisztere volt hosszú éveken keresztül, ő bízta meg Tibor Gašpart az országos rendőrfőkapitányi poszt betöltésével (Gašpar jelenleg előzetes letartóztatásban van).

 

 hirdetes_300x300  
A kormány PR-akciója?

 

A Kuciak-gyilkosság után, 2018 tavaszán miniszteri posztjáéról távozni kényszerült Kaliňák az Expres Rádióban ma azzal hárította a felelősséget Tibor Gašpar egykori rendőrfőkapitány kinevezése kapcsán, hogy nem ő lett volna az első választása, a második számú jelölt volt csak. Azt tagadta, hogy a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör erőltette volna Gašpar kinevezését.

 

Kaliňák korábban azt nyilatkozta, hogy a belügyminisztersége idején ténykedő rendőrségi vezetők letartóztatását PR-akció céljából rendelték el. Ezt most megerősítette, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi kormányfő és egyes kormánypárti politikusok többször is kijelentették, hogy „ezeket az embereket el kell távolítani”.

 

Azt elismerte, hogy a letartóztatott személyek kapcsán több súlyos bűncselekmény, de azt vitatja, hogy bűnszervezetként kellene kezelni az ügyeket. A rendőrség munkáját nyíltan nem támadta, de politikai beavatkozást emlegetett.

 

Miért kényelmetlen a bűnszervezet lehetősége?

 

Arra a kérdése, hogy most miért vonja kétségbe a rendőrség munkáját, Kaliňák kitérő választ adott, bár egy ponton elárulta, hogy a bűnszervezet lehetőségének felvetése azért okoz számára problémát, mert kétségbe vonhatja azt, hogy ő anno belügyminiszterként külső befolyásolás nélkül, szabadon választotta ki az országos rendőrfőkapitány személyét.

 

Az ő véleménye szerint minden vádlott saját maga felelős tetteiért, amelyeket azonban még nem bizonyítottak.

 

Arra a kérdésre, hogyan értékeli, hogy az általa kinevezett rendőrségi vezetők ilyen súlyos bűncselekményeket követhettek el, azt válaszolta:

 

„Nagyon kellemetlen, én szurkolok a nyomozónak, hogy ezeket a bűncselekményeket felderítse. Az egyetlen, amit én problémának látok, az az a politikai ballaszt, amely kétségkívül árt a nyomozásnak”

 

mondta.

 

Az adás végén kijelentette, hogy ő régóta ismeri Tibor Gašpart, és „nem tudja elképzelni, hogy valaha elfogadott volna csúszópénzt”.

 

Egyébként, a Smer egykori elsőtisztje a héten rengeteg interjút adott a rendőrségi vezetők letartóztatásával kapcsolatban. Szerepelt a HNonline.sk online tévéadásában, nyilatkozott a Pluskának, adott interjút a Pravdának is.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!