Nyitókép forrása: ta3.com

 

Botrányos. Nem nagyon lehet másképp minősíteni a TA3 most vasárnapi politikai műsorában történteket. Az Ivan Kmotrík oligarcha érdekeltségébe tartozó hírtelevízió szokásos hétvégi V politike című műsorában Robert Fico smeres pártelnök és parlamenti képviselő, és Veronika Remišová (Za ľudí) regiófejlesztési és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes ült a vitaasztalhoz.

 

Az elképesztően részrehajló műsorvezetésnek és a konstruált kérdéseknek köszönhetően azonban nem csak hogy Robert Fico kedvenc témái kerültek a fókuszba, de ráadásul messze több időt kapott, mint Remišová, így nem csak hogy hosszú monológokkal tudta terelni a Monika Jankovská vallomását illető kínos kérdéseket, de annyit beszélhetett az antigéntesztek állítólagos feleslegességéről és a kormány rendőrségre kifejtett nyomásáról, amennyit nem szégyellt.

 

Az egyébként sem túl jó rétorként ismert Remišovának nem csak azzal kellett megküzdenie, hogy Fico parttalan érvelését ellensúlyozza, de őt a műsorvezető ráadásul kemény időkorlátok közé szorította, és amint érdemi érvelésbe kezdett volna, újabb és újabb kérdést kapott. És amikor nem érkezett ez idő alatt Ficora is reagálni és a kérdésre is válaszolni, a műsorvezető szóvá tette neki, hogy kerüli a kérdést.

 

 hirdetes_300x300  
Főügyészválasztás

 

Pedig fontos témákat érintettek (volna) a vitában. Elsőként az főügyészválasztásról esett szó. Remišová jelezte, hogy a koalícióban egyelőre nincs egyezség a jelölteket illetően.

 

A Smer részt fog venni ugyan a szavazáson, de tartózkodni fog. A részvételük miatt (még ha tartózkodnak is) több támogató szavazatra lesz szüksége egy-egy jelöltnek.

 

Fico állítása szerint az eddigi jelöltek a kormányhoz állnak közel. Példaként Juraj Klimentet említette. Később azzal is megvádolta a NAKA-t és a rendőrséget, hogy a kormány nyomására cselekszik. Remišová emlékeztette, hogy a rendőrség élén megbízotti jelleggel Juraj Kovařík áll, akit néhány éve maga Robert Fico a korrupció ellenes csoport élére nevezett ki – így nem túl logikus, hogy elfogultsággal vádolja.

 

Jankovská

 

Monika Jankovská volt smeres államtitkár vallomása kapcsán Fico elképesztően sok féligazságot sorolt fel, hogy terelje a felelősségét. A korrupciót beismerő Jankovskáról továbbra is azt tartja, hogy viselt dolgairól nem tudott, államtitkári munkája azonban kiemelkedő volt. Fico azonban még Žitňanskát is belekeverte a témába, azt állítva, hogy Jankovská az ő minisztersége idején lehetett államtitkár (valójában a Smer javasolta, a Most-Híd pedig megkötötte Žitňanská kezét; Mikor Fico a bírókat ellenőrző Bírói Tanács élére akarta ültetni, Žitňanská lemondással fenyegetőzött, csak ez állította meg a Smer – SNS – Most-Híd koalíciót szándéka megvalósításában).

 

Sőt, Fico védelmébe vette a volt smeres államtitkárt:

 

„Nyolc hónapig kínozták a börtönben”, mondta, szerinte azért, hogy elfogult vallomásra kényszerítsék. Majd az ártatlanság vélelmére hivatkozott, később azonban tényként vádolta meg az antigéntesztek vásárlása kapcsán a Matovič-kormányt.

 

Hosszú monológjai között Remišová próbálta felhívni a figyelmet arra, hogy a kormány 2 euróval olcsóbban jutott hozzá a tesztekhez, mint Ausztria. Erre a műsorvezető azzal kötött bele, hogy Ausztriában önkéntes a tesztelés. Azt viszont, hogy az önkéntesség miképp befolyásolja az antigéntesztek minőségét és árát, sem Nobert Dolinský moderátortól, sem Robert Ficotól nem tudtuk meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: poltika TA3 vitaműsor

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.