Nyitókép forrása: startitup.sk

 

A Focus-ügynökség vasárnap a Markízán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása Igor Matovič (OĽANO) kormányfő népszerűségének jelentős visszaesését jelzi. A Denník N által közölt új grafikonok alapján már azt is sejteni lehet, milyen támogatottsága van Igor Matovičnak, illetve Richard Sulíknak az MKP szavazói körében.

 

Matovič védelmére legyen szólva, hogy Európában nincs olyan kormány, amely ne vesztene a lassan egy éve húzódó korlátozó intézkedéseken. A különbség talán annyi, hogy a mainstream média általában a jobboldali konzervatív kormányok gyengülését hangsúlyozza ki, és elbagatellizálja az általa preferált politikai pártok nehézségeit.

 

Egy másik fontos nézőpont is van: ha megnézzük, kik szerepeltek a legjobban a Focus felmérésben, akkor azt látjuk, hogy vagy teljesen inkompetens, hatalommal és ezért felelősséggel nem rendelkező személyek vannak az élen, vagy olyanok, akik teljesen kivonják magukat a felelősség alól: Zuzana Čaputová államfő, Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti képviselő és Richard Sulík gazdasági miniszter, liberális pártelnök.

 

 hirdetes_810x300  
Az SaS lepaktált a progresszívokkal?

 

Az elmúlt hetek koalíciós feszültségeit, és az SaS egyre baloldal kezére játszó retorikája után talán nem is meglepő, hogy az OĽANO-ban egyre több kritika fogalmazódik meg Sulíkkal szemben. Cseh Péter a minap azt írta a Facebookon, hogy több fronton indult támadás Matovič ellen az előrehozott választások kikényszerítése érdekében. A balliberális média és az oligarchák érdekeit követő ellenzék mellett a kényszerítő erők közé sorolta Richard Sulíkot is. Cseh szerint az SaS már egy ideje megállapodott a progresszívokkal és a Pellegrini-féle Hlasszal a következő kormányzásról.

 

Tény, hogy az SaS az elmúlt időszakban több közösséget vállalt Pellegrini ex-smeres csapatával és a balliberális PS-szel, mint saját koalíciós partnereivel. Čaputovával szövetségben támadták Szlovákia visegrádi partnereit az EP-képviselőik és a külügyminisztérium oldaláról. A Hlas és az oligarchák érdekeivel megegyező retorikával támadták Matovičot az állami egészségbiztosítónak nyújtott támogatás kérdésében. Sulík gazdasági miniszterként pedig tovább eteti az eddig is milliárdokat elnyelő, a Smer által elindított mohi atomerőműbővítést, fittyet hányva arra, hogy közben a SIS igazgatója az atomerőmű súlyos biztonsági kockázatairól beszél.

 

Sulík és az SaS helyzetére azért is tértünk ki, mert a Focus-ügynökség felmérésének eredményei pártszimpátia szempontjából igen érdekes képet mutattak a két politikus esetében. Az adatokat a Denník N közölte először.

 

Matovič nyomás alatt

 

Igor Matovič kormányfő saját szavazótáborában továbbra is rendkívül népszerűnek és megbízhatónak számít. Érdekes, hogy a Za ľudí szavazói azok, akik viszonylag nagy arányban szimpatizálnak vele (68,3 százalék tartja megbízhatónak). A kormányfőt kevésbé tartják népszerűnek a Sme rodina választói (41,8 százalék) és az SaS szavazói is (36,1 százalék).

 

Az MKP választóinak a felmérés szerint alig egy harmada (31,2 százalék) tartja megbízhatónak Matovičot, miközben 43,9 százalékuk egyáltalán nem bízik a kormányfő szavában. Nem meglepő módon a Smer, a Hlas és az ĽSNS választói utasítják el leginkább a kormányfőt.

 

Sulík nyerészkedik

 

Ami Richard Sulíkot illeti, ő most ellenzéki és a kormánypártok szavazói körében is igen megbízhatónak számít. A Za ľudí és az OĽANO választóinak három negyede, a Sme rodina szavazóinak két harmada tartja megbízhatónak Sulíkot.

 

Feltűnő, hogy a Progresívne Slovensko választóinak közel 85 százaléka bízik a liberálisok pártelnökében, és még a Hlas szavazóinak harmada is szimpatizál vele.

 

A felmérés szerint az MKP választóinak 50,5 százaléka tartja megbízhatónak Richard Sulíkot, ami jóval több, mint Matovič esetében.

 

Matovič megbízhatóságának és népszerűségének adatairól még néhány érdekes információt érdemes kiemelni. A korosztályok szerinti felosztás szerint a fiatalabbak között népszerűbb. A magasabb végzettséggel rendelkezők tartják őt megbízhatóbbnak. Viszonylag sok szimpatizánsa van a vállalkozók körében, miközben a háztartásbeli nők és a munkanélküliek tartják leginkább megbízhatatlannak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!