Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Ha decemberben tartanák a választásokat, azt a Polis-ügynökség szerint a Hlas nyerné, második helyen Richard Sulík és az SaS kerülne a törvényhozásba, a jelenlegi legnagyobb kormánypárt, az OĽANO pedig csak dobogós harmadik lenne.

 

A SITA hírügynökség által rendelt felmérést a Polis december 19. és 22. között készítette 1088 személy telefonos megkérdezésével.

 

 

 hirdetes_300x300  

A sorrenden kívül a grafikon adatai egyéb érdekességeket is elárulnak. Továbbra is parlamenten kívül stagnál a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí, ugyanakkor bejutna a parlamentbe a balliberális Progresívne Slovensko.

 

Az MKP 5,3 százalékot kapott a Polistól, ám nem tudni, hogy az ügynökség egészen pontosan milyen formációt ért alatta, mert az Összefogás és a Magyar Fórum sincs a listán, a Most-Híd pedig külön szerepel (0,5 százalékkal).

 

A Za ľudí mögött szereplő többi párt: Dobrá voľba (2,3%), Vlasť (2,3%), SNS (1,1%), Most-Híd (0,5%).

 

Ami a parlamenti mandátumok megoszlását illeti, a Pellegrini-féle HLAS 40, az SaS 27, az OĽANO 24, az ĽSNS 14, a Smer 14, a Sme rdoina 11, a Progresívne Slovensko (PS) 11, az MKP pedig 9 mandátumot szerezne.

 

Potenciális koalíciók tekintetében a jelenlegi kormánykoalíciónak csak  62 mandátuma lenne, ami kevés a kormányalakításhoz, még az MKP-val együtt is (71 mandátum). Többséget tudna szerezni azonban egy  HLAS – SaS – PS formáció 78 mandátummal. Mivel a PS és a Sme rodina nehezen képzelhető egy szövetségben, csak a HLAS – SaS – Smer (81 mandátum), HLAS – SaS – Sme rodina (78 mandátum), HLAS – SaS – MKP (76 mandátum) variációk állíthatók fel a Polis adatai alapján. Röviden: jelenleg nem nagyon mutatkozik esély jobboldali, vagy legalább többségében jobboldali-konzervatív kormány Szlovákiában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.