Nyitókép forrása: ta3.com/reprofotó

 

Egyfajta szlovén forgatókönyvet követünk: lockdownt vezettünk be, de a számok egyelőre nem csökkennek – jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a TA3 hírtelevízió A politikában című vitaműsorában.

 

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy az elfogadott kemény intézkedések ellenére a járványstatisztika nem javul, ami nagyrészt a jóval agresszívebben terjedő brit koronavírus-mutációnak köszönhető. (Más szavakkal, lockdown nélkül a számok meredek emelkedésbe kezdenének.) Hasonló a helyzet jelenleg Szlovéniában is.

 

Arra kérdésre, hogy meg lehet-e akadályozni a brit variáns terjedését, a kormányfő azzal válaszolt, hogy erre már nincs esély, tekintve, hogy több régióban már megjelent (Pozsony, Nyitra, Kelet-Szlovákia), nem egyetlen járványgóc van, amit egy vesztegzárral el lehetne szigetelni.

 

 hirdetes_300x300  

„Sajnos együtt kell élnünk azzal, hogy egyre gyakoribb lesz az új vírusvariáns, és nekünk annál intenzívebben kell védekeznünk ellene. Egyelőre a szlovén forgatókönyvet másolja a járványstatisztika, a lockdown ellenére nem csökkennek a számaink”

 

mondta. A műsorvezető kérdésére, miszerint lehet-e még szigorúbb lezárásokat bevezetni, a kormányfő azt válaszolta, hogy jelenleg már minden korlátozást bevezettek, már csak a munkába járás lehetősége maradt meg.

 

„Én semmiképp sem akarok odáig jutni, hogy az embereknek megtiltsuk, hogy munkába járjanak. Az katasztrofális lenne, nem csak a cégekre és a családokra nézve, de akár dominóeffektust is elindíthat a világban. Szlovákiában több tucat alkatrész beszállító működik, ha valamelyiket bezárnánk (…), nem tudnak szállítani az autógyáraknak, így gyakorlatilag Európa-szerte összeomolhat az ellátási lánc”

 

fogalmazott a kormányfő. Elmondta, ma összeül a kormány, és a kemény lockdown, illetve a masszív tömeges tesztelés valamilyen kombinációját fogják megoldásként javasolni.

 

Nem kísérti a sorsot

 

Matovič elismételte minapi kijelentését, és bocsánatot kért, amiért idiótának nevezte Richard Sulík (SaS) gazdasági minisztert, ugyanakkor fenntartotta annak a bírálatnak a jogosságát, hogy Sulík nem szerezte be időben a járvány feltartóztatásához szükséges antigénteszteket.

 

Matovič elmondta, nem akarja „kirúgni Sulíkot a kormányból”, mert Sulíknak szerinte ez felelne meg leginkább. Úgy vélte, hogy az emberek majd ítéletet mondanak Sulík döntéseiről.

 

„Nincsenek tesztjeink, a kórházak, az egészségügyi alkalmazottak az összeomlás szélén vannak, ő pedig Dubajba megy két hétre szabadságra, és azt állítja, hogy az egyik legfejlettebb városban nincs internet lefedettség, hogy részt vegyen a kormányüléseken.”

 

bírálta a gazdasági minisztert.

 

A műsorvezető megkérdezte a kormányfőtől, miért nem hívja vissza Sulíkot, ha már Matovič saját párttársai is ezt követelik tőle. Példaként említette Gyimesi Györgyöt, aki nacionalista magyarellenességgel vádolta meg az SaS-t.

 

„Nyilván az lenne a cél, az felelne meg neki, ha úgymond kidobnám a kormányból. Egyúttal azt is el kell mondani, hogy kaptam olyan üzenetet, miszerint ha visszahívom, pár hónapon belül megbuktatja kormányt, hogy megint a maffia kerüljön hatalomra. Tekintettel arra, mi történt a Radičová-kormányban, hogy mit sikerült akkor elérni, nem kísértem a sorsot, és nem adom meg neki, amit akar.”

 

jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, hogy az SaS akadályozta meg, hogy már december 17-én lockdownt vezessenek be, az SaS erőltette a későbbi időpontot.

 

A HLAS beadványáról

 

A HLAS képviselői a minap nyújtották be  a parlament elé a választási ciklus lerövidítéséről szóló javaslatot, ami alapján szeptember 4-re tűznék ki az előrehozott választások időpontját. Ezzel kapcsolatban a kormányfő Pellegrini ellentmondásos retorikájára hívta fel a figyelmet.

 

„(…) Amellett, hogy tizenkilenc évig tettestárs volt az előző kormányok által elkövetett bűncselekményekben, ha jól emlékszem, márciusban még kormányfőként 16 fertőzött mellett vezetett be veszélyhelyzetet, és ma játssza a nagy szabadságharcost, amikor ma naponta van 7000 fertőzöttünk”

 

mondta, emlékeztetve, hogy Pellegrini kettős beszédet folytat, először támogatta a vakcinázást, aztán rájött, hogy az ő választói idegenkednek tőle, és visszavonulót fújt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.