Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Nem mindennapi események zajlanak az ĽSNS háza táján. Az erős, nemzeti politikai vezetést hirdető szélsőjobboldali és oroszbarát párt elnökségébel szerdán hirtelen távozott Milan Uhrík EP-képviselő, Milan Mazurek parlamenti képviselő (mindketten az ĽSNS legismertebb arcai közé tartoznak), majd csatlakozott hozzájuk Ondrej Ďurica. Az elégedetlenkedőkhöz csatlakozott később Miroslav Suja és Ediard Kočiš is. Az történt ugyanis, hogy Kotleba önhatalmúlag úgy változtatta meg a párt alapszabályát, hogy akár a börtönből is irányíthassa azt – nagyobb hatáskörökkel, mint valaha.

 

Aligha túlzás, amikor Milan Uhrík és Milan Mazurek azt állítja, hogy Kotleba „totalitárius praktikái” miatt döntöttek a távozás mellett. A párt közgyűlése január elején ült össze, hogy megváltoztassák a párt alapszabályát. Az eredménye önmagáért beszél. Az új szabályok olyan elképesztő hatásköröket adnak Marián Kotleba pártelnök kezébe, hogy gyakorlatilag kirobbanthatatlan a párt éléről.

 

Az időzítés nem véletlen. Kotlebát nem jogerősen tavaly októberben 4 év 4 hónapra ítélték neonáci ideológia terjesztése miatt. Az ítélet nem jogerős, de a szélsőjobboldali politikusnak semmi oka nincs azt feltételezni, hogy a Legfelsőbb Bíróság majd a javára ítél. Épp ellenkezőleg.

 

 hirdetes_300x300  
Totális hatalom, egyelőre csak párton belül

 

A totalitárius ideológiákkal egyébként rokonszenvező ĽSNS-ben most épp az ilyen praktikák miatt tört ki lázongás. Az új alapszabály-módosításokkal Kotleba megőrizheti hatalmát, és még a börtönből is képes lesz teljes hatalmat gyakorolni pártja felett.

 

Kikerült az alapszabályból, hogy a pártelnöknek egy évben legalább egyszer össze kell hívnia a közgyűlést. Márpedig pártelnököt csak a közgyűkés választhat meg és távolíthat el. A rendkívüli közgyűlés összehívásához pedig az elnökség 1/3-a helyett most már 2/3-ra lesz szükség. Az elnökséget viszont 12-ről 9 főre csökkentette, miközben egy hely Kotlebáé, további három elnökségi tagot pedig közvetlenül ő nevez ki, vagyis összesen négy mandátuma van, amivel gond nélkül blokkolhatja a rendkívüli közgyűlés összehívását.

 

De még ha sikerülne is valahogy összehívni, akkor sem tudnák eltávolítani a pártelnököt. Az új szabályok szerint ugyanis a közgyűlés döntésének érvényességéhez az eddig háromötödös többség helyett már négyötödös (80 százalékos) többségre lesz szükség.

 

Ráadásul, a közgyűlés felét a területi választmányok elnökei adják, a másik felét a delegáltak. Kotleba viszont úgy változtatta meg a szabályokat, hogy a minimum szükséges választmányok számát 20-ról 12-re csökkentette, és mindegyik elnökét közvetlenül ő nevezi ki. Vagyis a közgyűlés fele többé kevésbé a kezében van.

 

A legfontosabb vezetőit veszítheti el a párt

 

Mindemellett minden szervezési kérdésben csak Kotleba javaslata alapján dönthet a közgyűlés, minden tag felvételéről a pártelnök dönt, és 250 ezer euróig mindenfajta jóváhagyás nélkül költekezhet a pártpénztárból. A pártelnök hivatali idejének lejártát törölték az alapszabályból, tehát akár élete végéig posztján maradhat.

 

Hogy a börtönből is tudja irányítani a pártot, létrehozott két új funkciót. Az egyik az ügyvezető alelnök, amely aláírási joggal rendelkezik, hogy Kotleba akadályoztatása esetén a rutin feladatokat rendezhesse. A másik a programalkotó bizottság elnöke, amely teljes hatalmat szerzett a párt programja felett.

 

E változtatások mellett a többi elnökségi tag, alelnök és más pártvezető gyakorlatilag egyszerű statisztává redukálódott. Nem csoda, hogy nagy elégedetlenkedés tört ki – főleg azok körében, akik országos ismertségük miatt akár versenybe is szállhattak volna Kotleba posztjáért.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!