Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A hétvégi politikai vitaműsorokban leggyakrabban az esetleges újabb országos tesztelés lehetőségét firtatták. Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a Markíza Na telo című műsorában elutasította azt a lehetőséget, hogy a covid-automatából kihagynák a negatív teszt kötelezettségét. Nyilvánvaló azonban, hogy a koalíció ebben a kérdésben nem egységes.

 

A covid-automata a három legfontosabb járványmutató alapján sorolja be az ország régióit hét skála alapján. Már ma elkönyvelhető, hogy a jelenlegi járványhelyzet mellett a rendszer várható életbelépésekor (február 8.) az egész ország a legsúlyosabb, fekete besorolásba tartozna. Ez azt is jelentené, hogy pár kivételtől eltekintve még munkába járáshoz is negatív tesztre lenne szükség. Országos tesztelés nélkül is maradnának tehát a mostani korlátozások.

 

Matovič a műsorvezető kérdésére reagálva elutasította azt a felvetést, miszerint a koalíció megegyezett volna abban, hogy a kötelező negatív teszt kikerül a covid-automata feltételeiből. Korábban ezt a lehetőséget Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter vetette fel.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez kitaláció, nem tudok semmiféle megállapodásról ezzel kapcsolatban”

 

mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a korábbi egyezség szerint február nyolcadikától érvénybe lép a covid-automata, annak minden feltételével és előírásával együtt.

 

A műsorvezető kérdésére, hogy mikorra várható a korlátozások enyhítése, a kormányfő nem tudott egyértelmű választ adni. Jelezte azonban, hogy Németország és Ausztria azt a szabályt vezette be, hogy csak akkor enyhítenek a korlátozásokon, ha a hétnapos incidencia szint (100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma) 50 alá süllyed. Ma Szlovákiában ez az érték 600-700 között jár.

 

A vakcinázás kapcsán a kormányfő elmondta, hogy Szlovákia tárgyal a környező országokkal arról, hogyan szerezhető be több oltóanyag. Nem utasította el sem az orosz, sem a kínai vakcinák használatát, ám kikötötte, hogy használat előtt minden vakcinának át kell esnie az európai engedélyeztetési eljáráson.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!