Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A parlament elutasított a Pellegrini-féle HLAS indítványát a választási ciklus lerövidítéséről és egy szeptemberi előrehozott választások kiírásáról. A kezdeményezést a 117 jelenlévő képviselőből 39 támogatta, 2-en nem szavaztak.

 

A HLAS azonban nem mondott le az előrehozott választásokról, továbbra is azt tervezi, hogy aláírásgyűjtést tervez egy referendum kiírására, amelynek központi kérdése az lenne: Egyetért-e azzal, hogy a Szlovák Nemzeti Tanács VIII. választási időszakának lerövidítésével előrehozott parlamenti választásokra kerüljön sor. Ahhoz, hogy az aláírásgyűjtés elérje a célját, legalább 350 ezer érvényes szignóra van szükség.

 

Egyelőre nem sok esély mutatkozik Pellegriniék sikerére, az ellenzék (a parlamenten kívüli SNS-en kívül) nem nagyon támogatja a túlságosan is népszerűvé erősödő HLAS-t ebben a kérdésben, Szlovákia történetében pedig csak egyetlen népszavazás „él meg”, az uniós csatlakozásról szóló 2003-as, amikor a politikai spektrum legnagyobb része közösen kampányolt ugyanazért a célért.

 

 hirdetes_300x300  

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.