Nyitókép forrása: ta3.com

 

Az ellenzék előrehozott választást kezdeményező aláírásgyűjtése mögött valójában az áll, hogy semmissé tegyék a 2020 márciusi választások eredményét, és leállítsák a korrupciós ügyekben folyó nyomozásokat és ismét a maffia kezébe adják az ország vezetését – jelentette ki Igor Matovič (OĽANO) kormányfő a TA3 hírtelevízió V politike című műsorában. Elismerte, hogy a kormány is követett el kommunikációs hibákat, de az ellenzék valódi oka az előrehozott választásokra máshol keresendő.

 

A kormányfő ismét kritizálta az SaS-t, amiért megint a szokásos politikai játékot űzte a covid-automata elfogadásánál: „szerdán megegyezünk valamiben, csütörtökön külön nyilatkozatokat adnak ki, pénteken már nem érvényes megállapodás”. Később elmondta, hogy a Sme rodina miniszterei azért nem támogatták a kormány legutóbbi rendelkezléseit, mert ők kifejezetten az SaS magatartása miatt konszenzust akartak – erre azonban a kormány ülésén nem került sor. Az OĽANO tárcavezetőin kívül Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszer, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, Veronika Remišová (mindketten Za ľudí) kormányfő-helyettes támogatta a covid-automata bevezetését. Ivan Korčok (SaS) külügyi- és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter nem.

 

Arra a kérdésre, hogy miért nem sikerül Szlovákiában letörni a járványgörbét, Matovič azzal magyarázta, hogy mivel Richard Sulík nem szerezte be időben (december elején) az antigénteszteket, később pedig a koronavírus brit mutációjának megjelenésével ismét elszabadult a járvány.

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzék kiritkáival kapcsolatban elmondta, hogy a covid-automata elfogadása előtt épp ennek bevezetését hiányolták, most pedig hirtelen ugyanazt támadják.

 

Mikor jöhet a „kíméletesebb” antigénteszt az iskolákba?

 

Matovič szerint az önkormányzatoknak a tesztelésenként járó 5 eurós állami hozzájárulás elegendő, úgy véli, ha egy községben túl kevesen mennek el tesztelni, és az önkormányzat számára veszteséges a tesztelés megszervezése, inkább fogjon össze egy szomszédos településsel. Azt a felvetést, hogy sok település elégedetlen a kormány hozzájárulásával, elutasította, szerint a sajtó fújja fel a felmerülő „néhány esetet”.

 

Műsorvezetői kérdésre elmondta, hogy az Ausztriában beharangozott, „kíméletesebb”, kifejezetten az iskolákba szánt antigént-tesztek kapcsán a kormány már korábban felvette a kapcsolatot a gyártóval, az egészségügyi minisztérium már több hete leadta a rendelést a Szlovák Tartalékalapnak, ám az még mindig nem szerezte be a tesztkészleteket. Matovič jelezte, ezzel kapcsolatban közvetlenül a Tartalékalap igazgatójának felettesét, Richard Sulík gazdasági minisztert kéri majd számon. A tesztek egyébként alig két centis mintavételi pálcikákkal történik, viszonylag egyszerűen használható, ezért nagyon előnyös a gyerekek számára.

 

Találkozó Macronnal

 

Franciaországi látogatásával kapcsolatban a műsorvezető azt firtatta, felelős döntés volt-e épp most külföldre utazni. Matovič válaszában utalt rá, hogy Szlovákia nem zárkózhat be hónapokra, évekre. Elmondta, hogy minden higiéniai előírást betartottak, és a találkozó minden résztvevője előzetesen PCR-teszten esett át. Mint mondta, azért nem viselt maszkot az Emmanuel Macron francia államfővel közös sajtótájékoztató egy részén, mert a francia elnöki hivatallal ebben a ceremoniális sorrendben állapodtak meg: először Macron veszi le a maszkot, majd Matovič is.

 

A találkozóval kapcsolatban elmondta, hogy tárgyalásuk egyik központi témája az atomenergia volt. Szlovákia Franciaország után Európa második számú nukleáris energia termelője, és ha elkészül a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkja, Szlovákia az EU élére került. Franciaország ezzel párhuzamosan csökkenteni fogja atomerőműveinek számát.

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire rokonszenvezik Macron politikai nézeteivel, aki az uniós tagállamok szuverenitását a mélyebb Európa elvével csökkentené, illetve többször is megvádolták a V4 szétverésének szándékával, Matovič úgy válaszolt, hogy vannak kérdések, amiben szimpatizált  francia állalmfővel. Ilyen az EU stratégiai függetlenségének kiépítése, aminek csak egy része a saját európai hadsereg. A V4-es felvetést érdemben nem kommentálta. (Hozzátesszük, Franciaország elnökét az utóbbi időben a politikai spektrum baloldali-centrumából egyre többen sorolják a konzervatív oldalra,  ráadásul az utóbbi időben több kérdésben a visegrádi országokkal pendült egy húron – például az uniós agrártámogatások szinten tartásában).

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.