Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Az SaS-es Jana Bitto Cigániková parlamenti képviselő, és a parlamenten kívüli Progresívne Slovensko elnöke, Irena Bihariová is Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter lemondását követelik, névleg amiatt, hogy Szlovákia a világ legrosszabb halálozási arányával szerepel a globális statisztikákban.

 

Bihariová szerint Krajčí kudarcot vallott a járványkezelésben és képtelen hozzájárulni a halálesetek elkerüléséhez, ezért a PS a miniszter azonnali lemondását követeli a kormányfőtől, egyúttal olyan utód kinevezésére szólította fel Igor Matovičot, aki képes ellátni a miniszter feladatait.

 

Bihariová nyilatkozatának további részében aztán nyilvánvalóvá vált a vehemens követelés valódi oka. A PS nem ért egyet azzal a minisztériumi rendelettel sem, amely alapján az egészségügyi biztosítók nem fizetnék át a 40 év feletti nők művi terhességmegszakításának költségeit. Ez a téma ugyanis politikai-ideológiai kulcskérdés a balliberálisok számára.

 

 hirdetes_300x300  

Hasonló követeléssel állt elő Krajčí kapcsán az SaS parlamenti képviselője, Jana Bitto Cigániková, aki ugyanazon okok miatt követeli a miniszter távozását, annak ellenére, hogy elvileg koalíciós partneréről van szó. Cigániková szerint Krajčí rá akarja erőszakolni az országra saját vallási meggyőződését.

 

Folyamatos feszültségkeltés és alibizmus

 

Tény, hogy Krajčí bevallotta, konzervatív keresztény irányultságú politikus. A teljes képhez azonban az is hozzá tartozik, hogy a koronavírus elleni intézkedések hatékonyságát éppenséggel nem az OĽANO, hanem az SaS tompította, amelynek pártelnöke késlekedett az antigéntesztek beszerzésével, most pedig a gyermekeknek szánt, egyszerű tesztkészletek megrendelése is várat magára.

 

Cigániková egyébként nem először került összetűzésbe saját koalíciós partnereivel. Legutóbb részt vett azon a sajtótájékoztatón, amelyen Lucia Ďuriš Nicholsonová (volt SaS) azzal vádolta meg a Veronika Remišová (Za ľudí) kormányfő-helyettest, hogy egymilliárd eurónyi uniós forrás lehívása hiúsult meg az ő mulasztása miatt. A vádról később kiderült, hogy orbitális melléfogás volt, és Nicholsonová nem sokkal később jelezte, távozik az SaS-ből.

 

Mindenesetre, Cigánikovának kapóra jött az abortusz miatti ideológiai vita, hogy elterelje figyelmét a történtekről. Bihariová és a PS pedig, úgy tűnik, elérkezettnek látta az időt, hogy életjelet adjon magáról.

 

Már a jelenlegi kormánykoalíció létrejöttekor sokan gondolták úgy, hogy a kormánypártok közé legkönnyebben az ideológiai különbségekkel lehet majd éket verni. A legtöbben arra számítottak, hogy az ellenzék erre rájátszva a megosztó témákról nyújt majd be törvényjavaslatokat. Végül nem nagyon volt rá szükség. Az OĽANO egyik mélykonzervatív szárnya tavaly megnyitotta az abortusz kérdését, mire az SaS ellentámadásba lendült, és az egyházak állami finanszírozását kezdte el firtatni a teljes leválasztást emlegetve.

 

A politikai csörtét végül a járvány súlyosbodása miatt nem játszották le, de a jelek szerint időről időre előkerülnek majd a kényes kérdések.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!