Nyitókép forrása: webnvoiny.sk

 

A baloldali és liberális térfélről érkező, kormánnyal szembeni támadások egy ideje már tartanak. Hétfő este elképesztően erős hullám indult meg azt követően, hogy Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter (mindketten OĽANO) lesajtótájékozták az Oroszországból érkező Szputnyik V vakcinát. Több liberális képviselő jelezte, hogy elfogadhatatlan lépés számukra a vakcina megvásárlása, és alig rejtették véka alá, hogy nem egészségügyi, inkább geopolitikai megfontolások irányítják őket.

 

A Za ľudí távolodik a koalíciótól

 

Az már hétfő este kiderült, hogy Tomáš Valášek (Za ľudí) parlamenti képviselő a Szputnyik V vakcina megvásárlása miatt kilépett a koalícióból és a pártból való távozását is fontolgatja. Kedden délelőtt az is kiderült, hogy a párton belüli megbeszéléseken szóba került az is, hogy a Za ľudí is távozzon a koalícióból. Valášek azt nyilatkozta, hogy nem akar olyan kormány része maradni, amely „nem regisztrált vakcinával” oltaná be a lakosságot. Hozzátette, hogy pártjából azért távozik, mert az nem végül nem lépett ki a koalícióból.

 

 hirdetes_300x300  

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy az Európai Gyógyszerügynökség ugyan még nem regisztrálta a Szputnyik V-t, de több nyugati ország is dolgozik a beszerzésén. Az sem mellékes, hogy egy héttel ezelőtt Valášek Veronika Remišová pártelnökkel együtt főleg azt nehezményezték, hogy Matovič a kormány jóváhagyását kérte a vakcina megvételéhez. Akkor azt mondták, Krajčí nyugodtan saját felelősségre engedélyezze miniszteri hatáskörben. Most, hogy Krajčí ezt megtette, Valášek mégis távozott a koalícióból.

 

A Za ľudíból korábban kilépett, szintén szélsőségesen balliberális Miroslav Kollár galgóci polgármesterrel a parlamenti ellenzéket fogják tovább erősíteni.

 

Már formálódik a Čaputová-Pellegrini -Sulík tengely

 

„Az államfővel nagyon jó a kapcsolatom. Anélkül, hogy egyeztetnénk, nagyon hasonló álláspontot fogalmazunk meg több kérdésben. Megértem azonban, hogy az államfőnek máshogy kell nyilatkoznia, mások a lehetőségei mint nekünk, egy ellenzéki pártnak” – mondta a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadásának nyilatkozva Peter Pellegrini, a baloldali, Smerből kiváló Hlas elnöke. Pellegrini nemrég négyszemközti találkozón vett részt Zuzana Čaputová államfővel, aki az ellenzékhez hasonlóan folyamatosan támadja a kormányfőt és az egészségügyi minisztert.

 

Az ellenzéki és liberális stratégia egyébként ebben a kérdésben közös. Céljuk, hogy sem vakcinával sem hatékony válságkezeléssel ne tudjon az OĽANO eredményeket felmutatni, és a konzervatív oldalt erősítő, a 2020-as választáson magát alaposan túlnyerő Matovičot kiszorítsák a hatalomból.

 

Ha időrendben megyünk, február 22-én négyszemközti tárgyaláson vett részt Pellegrini és Čaputová az államfő kezdeményezésére. Erre azután került sor, hogy a kormányban többen is Marek Krajčí egészségügyi miniszter leváltását követelték, a liberálisok pedig kibuktak azon, hogy a kormányfő orosz vakcinát vásárolna. Pellegrini most azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az államfővel folytatott találkozón a kormány esetleges bukása is szóba került.

 

Čaputová az elmúlt hétvégén a Markíza televízió politikai műsorában ismét politikai felelősség-vállalásra szólította fel a kormányt. Ez jelenleg az OĽANO-s kormányfő és egészségügyi miniszter lemondatásának metaforája, és utalt arra is, hogy Krajčínak is meg „kellene tennie ezt a gesztust”.

 

És akkor jön a PS

 

A Za ľudí és az SaS, majd Čaputová alig burkolt támadásai után hirtelen ismét megmutatta magát a 2020-as választáson nagyott bukott Progresívne Slovensko (PS). A PS nemrég Marek Krajčí leváltását követelte, szinte pontosan egy időben az SaS-es Jana Bittó Cigánikovával.

 

A PS kapcsán két dogot kell szem előtt tartani: ők indították 2019-ben Čaputovát az elnöki székért, illetve a parlamenti választások előtt egy ideig úgy tűnt, ők adják majd a kormányváltó új koalíció gerincét. Azonban a Michal Truban vezette balliberálisok ĽSNS-szel szembeni agresszív, BLM-mozgalomra hajazó fellépését a választók nem díjazták, és épphogy lecsúsztak a parlamenti küszöbről. A kudarc annál nagyobb volt, hogy még a Sieť 2016-os csúfos szereplését is alulmúlták.

 

Most, a koronavírus okozta társadalmi elégedetlenség, egészségügyi és gazdasági válság idején megpróbálnák kihozni a maximumot a helyzetből. Keddi nyilatkozatukban nem kevesebbet kérnek, mint Igor Matovič kormányfő lemondását és a kormány „alapos átszervezését” (tehát ugyanazt, mint amiért a Pellegrini-kormányt anno támadták). A PS internetes aláírásgyűjtési kampányt is indít a kormányfő távozásának kérdésében. Az aláírásokat pedig az SaS-nak és a Za ľudínak kívánja majd átadni, mintegy ösztönzőül, hogy a két liberális párt váltsa le a kormányfőt.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a politikai nyomásnövelés várható volt. Ha hinni lehet Matovič becslésének, miszerint a Szputnyik V 40 százalékkal meggyorsítja a népesség vakcinázását, akkor az év második felében – ha nem is tűnik el – de ellenőrzés alá kerülhet a járvány – és nem lesz miből politikai tőkét kovácsolni…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.