Nyitókép forrása: rtvs.sk

 

A második legnagyobb kormánypárt túl van az országos tanácsa ülésén,amelyen a jelenlegi kormányválságról tárgyaltak. A Sme rodina álláspontjára majd egy hetet kellett várni. A két legkisebb kormánypárt, a Za ľudí és az SaS a kormány átszervezését, illetve Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter (mindketten OĽANO) távozását követelik. A dolgok alakulását a Sme rodina álláspontja alapvetően határozza meg: ha ő is hasonló feltételeket támasztott volna, akkor az OĽANO magára marad.

 

Ez azonban nem következett be. Boris Kollár pártelnök a Sme rodina országos tanácsának beszámolt a Matovič és Sulík közötti feszültségekről, majd a testület teljes meghatalmazást adott neki a koalíciós tárgyalásokon való egyeztetéshez. Ami azonban sokkal fontosabb, az Sme rodinának nincsenek személyi elvárásai, tehát nem követelik senki távozását. A gyűlésen egyáltalán nem esett szó – állítólag – egy Sme rodina-OĽANO kisebbségi kormány lehetőségéről.

 

Kollár kifejtette, hogy semmi sem változna, ha Matovič vagy Sulík távozna, ráadásul értelme sem lenne, hisz a koalíciós pártok vezetői.

 

 hirdetes_810x300  

Kollár: feltételeink vannak!

 

Boris Kollár elmondta, hogy bár személycseréket nem kérnek, feltételeik azért vannak, melyek ha nem teljesülnek, akkor távoznak a kormányból.

 

Milan Krajniak 5 pontot ismertetett, melyeket követelésként fogalmaztak meg a koalíciós tanács ülésére:

 

  1. Egyszeri SOS-támogatás kifizetése azon személyeknek, akiket a leginkább érintett a válság
  2. A hitelek és az energia-szolgáltatások törlesztőrészleteinek elhalasztása 2021. június 30-ig
  3. Az exekúciók végrehajtásának elhalasztása 2021. június 30-ig
  4. Az idegenforgalom és a gasztroágazat kompenzációjának további befinanszírozása 100 millió euróval
  5. Szimbolikus covid-csomag – 5 darab reszpirátor fejenként minden polgárnak, melyeket a gyógyszertárakban vehetnek át

 

Krajniak elmondta, hogy szeretnék még márciusban elfogadtatni a javaslatokat a parlamenttel, hogy április  1-jén már életbe léphessenek a rendelkezések.

 

Boris Kollár pártja késődélutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy koalíciós ülésre hívta partnereit a parlament épületébe, ami este 19 órakor fog kezdődni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!