Nyitókép forrása: sme.sk

 

Távozik posztjáról a Za ľudí államtitkára, aki visszatérve a parlamentbe kiszorítja Igor Matovič exkormányfő és Marek Krajčí exminiszter egyik leghangosabb kritikusát.

 

Vladimír Ledecký, Görgő polgármestere az Aktuality.sk információi szerint saját döntése értelmében távozik beruházási államtitkári posztjáról (tehát Veronika Remišová beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes volt közvetlen felettese), és visszatér a parlamentbe képviselői mandátumát kitölteni. A választásokon 24 ezer szavazatot szerzett, az akkor Andrej Kiska vezette párt ötödik legsikeresebb politikusa volt a 2020-as választásokon.

 

Ledecký nem árult el konkrétumokat távozása körülményeiről, annyit mondott, hogy „olyan döntések születtek, amelyekkel nem tud azonosulni”.

 

 hirdetes_810x300  

Visszatérése a parlamentbe rossz hír Andrea Letanovskának, aki a párt liberális ágát erősítette, és Igor Matovič és Marek Krajčí legnagyobb kritikusai közé tartozott. Egy ideig úgy tűnt, hogy követi a Szputnyik V vakcina megvásárlása után pártból kilépő Miroslav Kollárt. Végül maradt, de a kormány kikényszerített átszervezésével kiszorul a parlamentből. Egyike volt egyébként azoknak, akik kiléptek volna a Za ľudíból, ha hármas koalíció születik az SaS nélkül – más szavakkal: az ő parlamenti mandátumával az új kormány nem számolhatott volna. 

 

A Za ľudínak  10 képviselője van a parlamentben, és a kormányválság idején reális esélye volt, hogy a párt teljesen szétesik, az egyik szárny ugyanis nem volt hajlandó tovább Matovič kormányában maradni, a másik viszont hajlandó lett volna támogatni egy SaS nélküli hármas kolaíciót is.

 

Ilyen szempontból a Za ľudí volt a mérleg nyelve, az OĽANO-nak és a Sme rodinának együtt 70 mandátuma volt, a többséghez a Za ľudí legalább hat, de inkább több képviselőjének stabil támogatására lett volna szükség. Hármaskoalíció végül nem lett, de a történtek után láthatóan nem csak a kormányban, de a pártokban is elkezdődött az átrendeződés.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.