Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Ha nem megyünk locsolni húsvétkor, az ünnepek után regionális szinten akár enyhíthetjük is a korlátozásokat – jelentette ki Eduard Heger (OĽANO) kormányfő az Aktuality.sk-nak adott interjújában. Szóba került az is, milyen lesz majd a részben új kormány belső dinamikája, különös tekintettel Igor Matovič exkormányfő/új pénzügyminiszter és Richard Sulík gazdasági miniszter kapcsolatára.

 

„Értem, hova akar kilyukadni a kérdéseivel. Vannak kétségek, hogy nem csak egy báb leszek-e. Engem ezek a dolgok nem zavarnak, mert én a kuliszák mögé látok, tudom, hogyan születnek a döntések a koalícióban és a kormányban. Ne lássunk bele többet, mint ami van. Tudatosítani kell, hogy a kormány ténykedésének nagy része csapatmunka”

 

válaszolta Heger arra a kérdésre, hogy keresztülvitt-e már korábban valamilyen javaslatot Matovič és Sulík akarata ellenére. A koalíciós ülésekre Igor Matovičcsal fog járni. Az Aktuality.sk szerkesztője, Peter Hanák megkérdezte, hogy szükség esetén képes lenne el csendre inteni Matovičot.

 

„Azt el tudom képzelni, hogy Richard Sulíkot intem csendre. Nem először történne meg, nincs benne semmi új. A koalíciós tárgyalások sem mindig egyszerűek, olyan pártokból áll össze, amelyeknek megvannak a saját programprioritásaik”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy Matovič befolyásolni akarja-e majd a járványkezelést, Heger úgy reagált, hogy a kormányülésen, mint átmeneti egészségügyi miniszter már mondta a kollégáinak, hogy nem terjesszenek elő saját javaslatokat a témában, mert arra ott vannak a szakértők. Ez a válasz sokkal inkább vonatkozik Richard Sulíkra, aki gazdasági miniszterként tett egyoldalú, a szakértők véleményével ellentétes javaslatokat.

 

A húsvéti ünnepekről

 

A kormány március 31-én kibővítette a kijárási tilalom kivételeinek listáját, többek között az egyéni lelki gondozásról. Heger elmondta, hogy ebbe a lelkészekkel való találkozó is beletartozik, ahogy a pszichológus meglátogatása is. A kormányfő elmondta, hogy az elmúlt két hétben többször is elmondták, nem lesz enyhítés az ünnepek idejére, annak ellenére, hogy a számok javuló tendenciát mutatnak.

 

„A járványügyi intézkedés, legyen az a legjobb a világon, semmit nem ér, ha az emberek nem tartják be. Ez az emberek döntése, mert nincs 5 millió rendőrünk, hogy mindenkit személyre szabottan ellenőrizzünk. A legnagyobb kockázat abban van, ha két ember találkozik, például családlátogatás alkalmával, vagy útközben, és nem viselnek maszkot vagy az orruk alatt hordják. (…) Mindenkit arra kérek, hogy még ne engedjük el magunkat a húsvéti ünnepeken, fogadjuk el, hogy ez a húsvét még más lesz, mint ami ezután vár ránk, hogy a nyárra sokkal jobb helyzetben legyünk”

 

mondta Heger.

 

A korlátozások enyhítése kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi intézkedések betartásával csökkenthető a reprodukciós ráta (a mutató azt mutatja meg, átlagban hány embernek adja tovább a fertőzést egy fertőzött). Jelenleg a reprodukciós ráta valahol 0,85-nél jár (ha 1,0 alatt jár, azt jelenti, hogy visszaszorulóban van a járvány). A covid-automata szerint a reprodukciós ráta tekintetében zöld zónában vagyunk, a napi új esetszám azonban még bordó fokozatban van, a kórházban ápoltak száma pedig még fekete a hét veszélyességi szintet megkülönböztető skálán.

 

„Előfordulhat, hogy a kórházban ápoltak száma néhány napon belül 3000 alá csökken (ez Nagypénteken meg is történt – a szerk. megj.), akkor a covid-automata egész Szlovákiát feketéből bordó besorolásra enyhíti, és bekapcsolnak a regionális szintű megkülönböztetések. Ha egy járás fekete, egy másik bordó egy harmadik vörös besorolásba kerül, akkor mindegyikükre más szigorúságú intézkedések vonatkoznak majd, és regionális szinten elkezdődhet az enyhítés.

 

Ha ez a trend folytatódik, akkor fokozatosan enyhíthetünk a korlátozásokon”

 

mondta a kormányfő.

 

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy ma már Szlovákiában hetente 150 ezer ember beoltását lehetővé tevő infrastruktúra áll rendelkezésre. Ami hiányzik, az a vakcina, mert a gyártók nem képesek teljesíteni a szerződött vállalásaikat.

 

„Úgy vélem, hogy akik be akarják magukat oltatni, azok legkésőbb a nyár végéig ezt megtehetik”

 

fogalmazott.

 

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!