Nyitókép forrása: ta3.com

 

Némi arroganciával, és láthatóan pozícióját féltve érvelt Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter a TA3 politikai műsorában, ahol többek között a családi cégével kapcsolatban felmerült visszaélések miatt kellett magyarázkodnia. A parlament hétfőn, rendkívüli ülés keretében szavaz a visszahívásáról, a miniszterasszony pedig nem lehet biztos abban, hogy a két legnagyobb koalíciós párt kiáll mellette. Sem a Sme rodina, sem az OĽANO támogatása nem automatikus. Ráadásul Kolíková pártja a szétesés szélén táncol.

 

Kolíková testvéreivel közösen birtokolt cége 1,5 millió eurós megbízásra tett szert az állami közmédiánál azokban az időkben, amikor Kolíková a Most-Híd igazságügyi államtitkáraként ténykedett. Később újabb klientelista vád érte az igazságügyi minisztérium egyik ingatlan bérbeadása kapcsán.

 

Kolíkováról érdemes tudni, hogy a Za ľudí liberális szárnyának egyik erős embere, és Igor Matovič egyik leghangosabb kritikusa volt a kormányon belül. Most óvatos kijelentésekkel azzal érvel, hogy Igor Matovič állhat a botrány kipattanása mögött.

 

 hirdetes_300x300  

„Igor Matovič reakciójából nyilvánvaló volt, hogy problémája van velem”

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a leváltására végett összehívott parlamenti ülést a Smer kezdeményezte.

 

Kolíková állítja, hogy nem tudott családi cége viselt dolgairól (abban politikai funkciójából adódóan nem vállalhat ügyvezetői szerepet). Azt is kijelentette, hogy Veronika Remišová kiáll mellette, ám Remišová egyértelmű álláspontot nem közölt nyilvánosan Kolíková mellett.

 

A vitaműsorban Kolíková végig erősen gesztikulálva próbálta magyarázni a bizonyítványát, lényegében uralta a műsort, sőt, egy ponton belekötött a műsorvezetőbe is, Zuzana Martinákovába is összeférhetetlenséget emlegetve, mert annak férje a HLAS tanácsadója. (Megjegyezzük, ennyi erővel Kolíkovának nem szabadott volna támogatnia a ŠÚKL igazgatóját, Zuzana Baťovát sem a Szputnyik-ügy kapcsán, mert annak férje pedig Andrej Kiska tanácsadója volt, és Kiska alapította Za ľudít.)

 

Kolíková az ellenzék által kezdeményezett népszavazással kapcsolatban elmondta, hogy szerinte hiba volt a politikusok részéről nem az Alkotmánybírósághoz fordulni. Úgy véli, hogy az előrehozott választásokért kezdeményezett népszavazás ellentétes a jogállami elvekkel, mert államvezetés szempontjából jobb, ha négyéves ciklusokban folyik a kormányzás. A referendum ebből a szempontból felrúgja ezt a rendszert.

 

Vitapartnere, Denisa Saková (Hlas) szerint a népszavazást támogató 600 ezer aláírás összegyűjtésének sikerét a kormány magának köszönheti.

 

Az OĽaNO frakciója továbbra is magyarázatot vár Kolíkovától. A miniszter jövőjéről holnap Hegerrel egyeztetnek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!