Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Tomáš Lehotský (Za ľudí) házelnök-helyettesi jelölésének meg nem szavazását Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke a koalíciós szerződés durva megszegésének nevezte. A szavazás eredményét az SaS is bírálta. A Za ľudí kitart, a júniusi ülésszak első programpontjának megint Lehotský megválasztását akarják megtenni.

 

Lehotský egyébként Šeliga utódja lenne a parlament alelnöki posztján, mivel ez utóbbi kénytelen volt lemondani azután, hogy a kijárási tilalom idején más Za ľudí-s politikusokkal egy kávézó belterében találkozott. Az ügy miatt Jana Žitňanskának is le kellett mondania a parlament szociálisügyi bizottságának elnöki posztjáról.

 

Šeliga szerint az egész Za ľudí Lehotský mögött áll, állítása szerint a  koalíciós partnerek sem emeltek kifogást a személye ellen. A parlamenti döntésnél senki sem szavazott Lehotský ellen, csak elegen tartózkodtak ahhoz, hogy ne menjen át a javaslat.

 

 hirdetes_300x300  

„A koalíció valóban ingoványos talajra tévedt. A megállapodások be nem tartása miatt nem egy koalíció bukott már meg. Legfőbb ideje, hogy betartsák a megállapodásokat”

 

fogalmazott Šeliga, hozzátéve, hogy ha figyelmen kívül hagyják az egyezségek betartását,akkor a koaíció fenntartása elveszti értelmét.

 

Az SaS frakcióvezetője, Anna Zemanová azt hangsúlyozta, hogy az SaS minden képviselője támogatta Lehotskýt:

 

„Úgy hiszem, hogy a mai szavazáson több mint 80 koalíciós képviselő vett részt, tehát meg lehetett volna a javaslat elfogadásához szükséges minimális 76 szavazat”

 

fogalmazott. A koalíció nagyobbik felének bírálásából Jana Bittó Cigániková, az SaS képviselője is kivette a részté. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy épp az SaS blokkolta például legutóbb a költségvetés módosítását, holott az olyan tételeket tartalmazott, amelyekről korábban már döntést hoztak. Az SaS egyébként tartózkodott a költségvetés módosítás kérdésében, amelyet viszont ma a koalíció nagyobbik része sikeresen elfogadott.

 

Az OĽANO frakcióvezetője, Michal Šipoš a mai szavazáson kiemelte, hogy pártja eddig is támogatta a koalíciós partner jelöltjeit a házelnök-helyetti poszt kapcsán. Hangsúlyozta, hogy a szavazás titkos volt, így nem lehet tudni, mely képviselők tartózkodtak, és kik szavaztak igennel.

 

„Azt viszont tudjuk, hogy a Za ľudínak is megvannak a maga belső problémái.”

 

mondta, hozzátéve, hogy ennek ellenére nem hiszi, hogy a választás kudarca mögött a párton belüli csatározások állnának. A Za ľudíban jelenleg a Mária Kolíková igazságügyi miniszter által vezetett liberális szárny próbálja átvenni a párt feletti ellenőrzést, tisztújító kongresszust követelve.

 

Lehotský 75 támogató szavazatot kapott, 11-en tartózkodtak.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.