Nyitókép forrása: ta3.com

 

Forró Krisztián, az MKP elnöke csak a Smerrel és Kotlebáékkal zárja ki a választások utáni együttműködés lehetőségét. Az esetleges előrehozott választások kapcsán nem adott egyértelmű választ, de szavai arra utaltak, hogy a kormányt nem tartja stabilnak, ezért annak inkább vissza kellene adnia a mandátumát. Forró Irena Bihariovával (Progresívne Slovensko) és Tomáš Drucker (Dobrá voľba) beszélgetett a TA3 V politike (A politikában) című műsorában.

 

Az ellenzék előrehozott választásokat akar kieszközölni egy referendumon keresztül. Az ehhez szükséges aláírásokat már több hete leadták az elnöki palotának. Most Zuzana Čaputová államfő térfelén pattog a labda, neki kell eldöntenie, hogy kihirdeti-e vagy sem a népszavazást. Mivel felmerültek egyébként ésszerű alkotmányjogi kétségek a referendummal kapcsolatban, Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordult. Ha a renferendum zöld utat kapna, ősszel kerülhetne rá sor, és ha érvényes lenne és az új választásokat akarók szavazata győzne, akkor tavasszal kerülhetne sor egy előrehozott választásra.

 

Arra a kérdésre, hogy az MKP (vagy a Szövetség-Aliancia) reálisnak tartja az előrehozott választásokat, Forró úgy válaszolt:

 

 hirdetes_300x300  

„Szerintem az emberek elsősorban stabilitást akarnak. Korábban a pandémia, most más ügyek (a SIS és a rendőrség belharca – a szerk.), és egyre több ilyen példa van. Egyre inkább azt látni, hogy a jelenlegi kormány kudarcot vall. Ha nem képesek szavatolni a stabilitást, akkor vállalniuk kellene a felelősséget és vissza kellene adniuk a mandátumot”

 

fogalmazott.

 

Azzal kapcsolatban, hogy mely pártokkal tudná elképzelni az együttműködést az előrehozott választások után, Forró elmondta, hogy a Smerrel és Kotlebáékkal való együttműködés „kifejezetten elutasítja”. Ezen kívül azonban bármelyik párttal el tudja képzelni a közös munkát – ha nem is mondta ki, ebbe a körbe beletartozik a Pellegrini-féle Hlas és progresszívok valamint a liberálisok is. Forró szerint

 

„Nyitottak vagyunk. Már többször elmondtuk, hogy számunkra a Szlovákiában élő magyar közösség sorsa a prioritás, és emellett a régiók, ahol élünk, Dél- és Kelet-Szlovákia. Tudjuk, hogy ezeket a területeket a múltban elhanyagolták”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy a régiók képviseletével nem csak a magyarok, de az ott élő szlovákok javát is akarják szolgálni.

 

„Hajlandóak leülni és tárgyalni, és olyan partnereket keresni, akik nyitottak az ilyen kezdeményezésre”

 

mondta.

 

A PS elnöke szintén elutasította a Smert és Kotlebáékat, de a műsorvezető külön kérdésére egészen egyértelműen jelezte, hogy az OĽANO-val sem hajlandóak közösködni. Nyitottságot mutatott viszont a SPOLU és az SaS irányába (mindkét párt liberális, és főleg külpolitikai kérdésekben egy húron pendülnek).

 

A Szputnyik V kapcsán Forró óvatosan foglalt állást. Kikerülte a konkrét válaszadást arra a kérdésre, hogy már korábban meg kellett volna-e kezdeni a Szputnyik V-vel való oltakozást. Szerinte a Szputnyik V témáját teljesen átpolitizálták.

 

„Ha a felelős hivatal kijelenti, hogy a vakcina rendben van, akkor lehet használni. Feleslegesen lett a politika eszköze.”

 

mondta. Mikor másodszor is megkapta a kérdést, azzal hárított, hogy ma már a fő probléma inkább az, hogy az emberek nem oltakoznak kellő számban.

 

A Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter elleni bizalmatlansági indítvány kapcsán Forró elmondta, hogy ő egyelőre nem lát okot a miniszter távozására, ám kijelentette, hogy a kormányban láthatóan káosz uralkodik. Az esetleges ÁFA-emelést elutasítja, ugyanakkor családpolitikai intézkedéseket sürgetett. A fiatal házasok számára kedvezményes, akár kamatmentes kölcsönök bevezetését javasolta, akár azzal együtt, hogy harmadik gyermek vállalása esetén elengedik a kölcsön egészét vagy bizonyos felső határig.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.