Nyitókép forrása: TASR – Martin Baumann

 

Száz napja alakult meg a Heger-kormány, ezt az időszakot értékelte ki Eduard Heger miniszterelnök, aki szerint a kabinetnek sikerült megelőzni a tömeges elbocsátási hullámot, az egészségügy összeomlását, és korlátozni a „személyes tragédiák” számát.

 

Heger elmondása szerint az állam a járvány okozta válság enyhítésére több mint 8 milliárd eurót költött, ami egy „szédítő” összeg. A kormányfő pozitívan értékelte a tömeges oltás feltételeinek megteremtésére tett erőfeszítéseiket is.

 

„Ha madártávlatból nézzük közös harcunkat a pandémia ellen, azt látom, hogy Szlovákia harcol és nem kényszerült térdre”

 

fogalmazott Heger, hozzátéve, hogy ezt a válságot jobban kezelték, mint a 2009-es gazdasági krízist.

 hirdetes_300x300  

 

Úgy fogalmazott, hogy a kormány megfelelő időben történő beavatkozásainak köszönhetően 2020 áprilisát követően a szlovák gazdaság kisebb mértékű visszaesést szenvedett el, mint az uniós átlag.

 

„Nagyon sajnálom a rengeteg emberéletet, amelyet a pandémia követelt tőlünk”

 

mondta. Kijelentette, hogy az egyetlen hatásos fegyver a világjárvány ellen az oltás, ami életeket ment, csökkenti a betegség következményeinek kockázatát és védi a társadalmat és a gazdaságot.

 

„Ha sikerült a lakosság többségét beoltanunk, és ezzel jelentősen legyengítenünk a harmadik hullámot, akkor a gazdaság már ebben az évben visszatérhet a járvány előtti szinthez”

 

fogalmazott. Rámutatott, hogy miniszterelnöksége eddig száz napja alatt több új prioritást is felállított:

 

„Ilyen Szlovákia becsületes képviselete külföldön. Büszkék vagyunk gazdag történelmi örökségünkre, amit szeretnénk felajánlani életszínvonalunk emeléséhez Európában. Világos értékrendünk, céljaink vannak. Az EU a mi életterünk, és remek dolog, hogy ez így van”

 

mondta. Itt érdemes kiemelni, hogy Heger egy szóval sem említette a Visegrádi Négyeket beszédében.

 

Azt azonban megemlítette, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a szlovák újjáépítési tervet, amelynek értelmében több mint 5 milliárd euró érkezik Szlovákiába – elvileg reformok és társadalmi szintű fejlesztések finanszírozása céljából.

 

A kormányfő azt is elmondta, hogy népszerűtlen döntések is várnak ránk.

 

„Ha nem adjuk fel, akkor az eredmény önmagáért beszél majd. Színvonalas iskolák, munkapiacra felkészült fiatalemberek, jobban fizetett munkakörök, elegendő egészségügyi dolgozó, színvonalasan felszerelt kórházak és elégedettebb páciensek. De főleg: szolgálatkész állam, amely segíti az embereket, nem üldözi őket. „

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy a bársonyos forradalom óta nem látott verseny vette kezdetét a tavalyi választások óta.

 

„A korrupció hidrájával futunk versenyt. (…) Az, amit az ellenzék ma rendőrségen belüli háborúnak nevez, valójában megtisztulás”

 

mondta. Azt is hangsúlyozta, ha nem lenne járvány, a koalícióban nagyobb egyetértés lenne, és több eredményt tudnának felmutatni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!