Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter a koalíciós pártoknál kilincsel annak érdekében, hogy az általa vezetett, párton belüli liberális frakció ne szoruljon a perifériára. Elmondása szerint először Eduard Heger (OĽANO) kormányfővel akar egyeztetni, és nem kizárt egy ötöskoalíció létrehozása. Kolíková bejelentésére mindössze pár órával azután kerül sor, hogy Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí elnöke arról beszélt, hogy a Kolíková köré csoportosuló párttagok titkos tárgyalásokba kezdtek konkurens pártokkal.

 

Remišová szerint Kolíková frakciója konkurens politikai pártokkal folytatnak titkos tárgyalásokat, és már nem érdekük a Za ľudí építése és a párt programjának megvalósítása, ezért meg kell fosztani a frakció tagjait posztjaiktól. Remišová azt is nehezményezte, hogy a Kolíková-frakció a párt elnökségének háta mögött cselekedett.

 

Erre a vádra reagálva jelentette be Kolíková, hogy először Heger kormányfővel fog tárgyalni. Nem cáfolta ugyanakkor Remišová vádjait:

 

 hirdetes_300x300  

„Alapvető érdekünk, hogy megvalósuljon az igazságszolgáltatás reformja. Az egész frakció támogatja ezt a kormányt, a kormányfőt, a reformokat. Ez a lényeg”

 

fogalmazott.

 

Mennyit ér Kolíková szava..?

 

Ugyanakkor szavait aligha fogják a koalíciós partnerek készpénznek venni. Kolíková ugyanis aktív szerepet játszott a tavaszi kormányválság idején  Igor Matovič OĽANO-s pártelnök, akkori kormányfő leváltásában. Sőt, egyesek szerint azért kötött nem hivatalos szövetséget Richard Sulík SaS-es pártelnökkel, hogy a kormányt megbuktatása után a Zuzana Čaputová államfő által kinevezett ügyvivő kormány miniszterelnöke lehessen.

 

Ha volt ilyen szándék a háttérben, akkor az nem tudott érvényesülni, elsősorban azért, mert a döntő pillanatban Veronika Remišová pártelnök szembe fordult Richard Sulíkkal. A jelenlegi konfliktus gyökere tehát erre vezethető vissza. Nem sokkal később pedig Kolíková és liberális beállítottságú Za ľudí-s politikusok tisztújító közgyűlésért kezdtek lobbizni, amelynek célja egyértelműen az volt, hogy Kolíková átvegye a párt irányítását.

 

Ez végül nem sikerült neki, ám a parlamenti frakcióban sikerült felül kerekednie Remišován, így nem üres kézzel megy a tárgyalásokra a többi párttal. Kettejük vitáját egyébként Remišová szintén a kormányválságra vezette vissza, szerint a Smer kormányzása alatt államtitkári posztba kerülő Kolíková számára elfogadható lett volna a maffiakormány visszatérése. (Ez valószínű forgatókönyv, hiszen akkor a balliberális, Kolíková iránt elfogult média is elkezdett ennek megágyazni és legitimizálni a Pellegrini-féle Hlas kormányra kerülését a jelenlegi liberális kormánypártokkal szövetségben).

 

Mit jelent majd az ötöskoalíció?

 

Jelenleg Kolíková a hatalom megszerzésére és a saját, független frakció létrehozására irányuló próbálkozásait rendre az igazságügyi reformmal indokolja. Ám a háttérben ennél azért többről van szó. Kérdés, hogy a gyakorlatban hogy is nézne ki egy Kolíková által elképzelt ötöskoalíció, tekintve, hogy új párt aligha születik, ha születik is, annak nem lenne a parlamentben frakciója (a parlamenti frakció létrehozásához legalább nyolc fő kell). Kolíková valószínűleg azt akarja elérni, hogy saját delegáltakat küldhessen a koalíciós tanácsba és kapjon vétójogot, ahogy a többi párt is.

 

Még ha Heger hajlandó is lenne az OĽANO számára elég megalázó javaslat átverekedésére, kérdés, hogyan lehet ezt elfogadtatni újabb koalíciós válság nélkül. Remišová nem hátrálhat tovább, Kolíkovának pedig a koalíció bukása is elfogadható alternatíva. Persze, van még egy lehetőség, amely hónapok óta ott lóg a levegőben: Kolíková és a frakciója beolvad az SaS-be, Remišováék helyzete pedig tarthatatlanná válik.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.